- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

МИП Русије: Нисмо и не претимо Украјини нуклеарним оружјем

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2022
Пратите нас
Русија није претила и не прети Украјини нуклеарним оружјем, изјавио је Константин Воронцов, заменик директора Департмана за неширење и контролу над наоружањем Министарства иностраних послова Русије.
„Русија није и не прети Украјини нуклеарним оружјем. Истовремено, озбиљну забринутост су изазвале изјаве кијевских власти о могућности ревизије ненуклеарног статуса Украјине, што би означило покушај добијања нуклеарног оружја науштрб режима Споразума о неширењу нуклеарног оружја (НПТ). Узимајући у обзир недавне изјаве Кијева да је неопходно да НАТО чланице превентивно нападну Русију нуклеарним оружјем, ово је двоструко недопустиво и категорички неприхватљиво“, објаснио је Воронцов на седници Првог комитета Генералне скупштине Уједињених нација.
Претходно је председник Украјине Владимир Зеленски изјавио да НАТО треба да нанесе „превентивне“ ударе на Русију, а не да „чека руске нуклеарне ударе“. Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров истакао је да Украјина ствара ризике повезане са применом оружја за масовно уништење, о чему сведочи изјава председника Украјине Владимира Зеленског о „превентивном нападу“ НАТО-а на Русију.

Кијев крши Будимпештански меморандум

Дипломата је такође одговорио и на реплике бројних западних земаља, које су оптужиле Русију да крши Будимпештански меморандум.
Он је одговорио да сам Кијев дуги низ година није поштовао будимпештанске обавезе, а нарочито оне које су предвиђале супротстављање порасту агресивног национализма и шовинизма.
„У Кијеву су отворено подстицали национализам, посебно његове радикалне облике. Глорификација нацистичких злочинаца постала је део државне политике и идеологије. Управо је разуларени национални радикализам приморао становнике многих украјинских области да бране своја основна права и виталне интересе путем реализације права на самоопредељење“, оценио је Воронцов.
Након распада СССР-а Кијев је наследио значајан арсенал нуклеарног наоружања. Ипак, 1994. године су Украјина, Русија, САД и Велика Британија потписале Будимпештански меморандум, који је служио као међународни споразум о безбедносним гаранцијама у вези са приступањем Украјине Споразуму о неширењу нуклеарног оружја. Према том споразуму, нуклеарни арсенал на украјинској територији је ликвидиран, а нуклеарне силе су се обавезале да ће гарантовати Кијеву безбедност.
Вестминстерска палата и мост у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2022
Специјална операција у Украјини
Шеф британске специјалне службе: Нема назнака да ће Русија употребити нуклеарно оружје у Украјини
Нуклеарно оружје - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2022
РУСИЈА
Руски дипломата: Русија није прекршила Будимпештански меморандум
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала