- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Одлука о уклањању спорне плоче из Мориња очекивана – а ко ће платити трошкове

© Фото : Уступљено СпутњикуСпомен-плоча у Морињу
Спомен-плоча у Морињу - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2022
Пратите нас
Предсједник Мјесне заједнице Морињ Шпиро Вуловић каже за Спутњик да је очекивао да ће инспекција наложити да се уклони спорна плоча постављена на некадашњи истражни затвор у том мјесту, коју су прије неколико дана поставили министри одбране и спољних послова Рашко Коњевић и Ранко Кривокапић са хрватским колегама.
Знао сам да ће спорна плоча бити уклоњена, јер је незаконито постављена, а и споран је текст на њој, само по закону треба да одговарају они што су је поставили, каже Вуловић и истиче да се уклањање очекује ових дана, „само је питање хоће ли то бити прије или послије локалних избора у недјељу“.
Мјештани Мјесне заједнице Морињ реаговали су на рјешење Управе за инспекцијске послове (УИП) према којем ће спомен-плоча на објекту бившег логора Југословенске народне армије у Морињу бити уклоњена, и казали да су непотребно малтретирани и притискани да одустану од блокаде пута, када су покушали да спријече постављање спорног обележја.
„Сада је јасно да је срамна плоча у Морињу постављена без икакве законске основе и да су мјештани Мориња потпуно непотребно малтретирани и притискани да одустану од блокаде пута и постављање плоче, иако се одмах знало да је то чин који је урађен у приватној режији двојице министара“, наводи се у саопштењу мјештана.
Казали су да их занима ко ће платити све трошкове који су претходили постављању плоче, „а и оне ништа мање, који су услиједили након тога“.
„Свједоци смо да је војска данима припремала и сређивала бившу касарну и простор око ње, па израда плоче, долазак министара, њиховог обезбјеђења, гостију, ангажовање војних и полицијских старјешина, кордона полиције који су обезбјеђивали овај срамни скуп и на крају свечани ручак у познатом ресторану у Морињу. Надамо се да ће те трошкове који се рачунају у више десетина хиљада еура платити министри, иначе организатори ове бруке. Из својих џепова, наравно“, казали су мјештани.
Додају да очекују да им се неко из државног врха јавно извини и уједно им се захвали „за храбри чин којим су показали да су неке вриједности које су нажалост све рјеђе, још на снази и да још увјек има људи који ће и држави показати како се треба борити за право и правду“.
Мештани Мориња противе се постављању спомен плоче на локацији на којој је некад био логор - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2022
РЕГИОН
Инспекција наложила уклањање спомен-плоче „жртвама великосрпске агресије“ у Морињу код Котора
Спомен-плоча у Морињу - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2022
РЕГИОН
Осрамоћено име Црне Горе: У Морињу негодују због спорне спомен-плоче и поручују – биће уклоњена
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала