- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

САД нису против испорука руског жита и ђубрива

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаЗграда Стејт департмента у Вашингтону
Зграда Стејт департмента у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2022
Пратите нас
Вашингтон се не противи испорукама руских ђубрива и житарица на светска тржишта и не проширује своје санкције на ову област, изјавила је помоћница америчког државног секретара за Европу и Евроазију Карен Донфрид.
„Јасно смо ставили до знања да се америчке санкције не односе на испоруку руског жита или ђубрива. Нисмо забринути због извоза руских житарица или ђубрива. Заправо, чини ми се да план за продужење прехрамбеног споразума детаљно разматра ово питање“, рекла је Донфридова на конференцији за медије.
Она је такође изразила уверење да ће се сукоб у Украјини завршити за преговарачким столом, али Сједињене Америчке Државе очекују да Русија покаже озбиљан став према таквом исходу.
„Међутим, у овој фази не видимо никакве знаке који би указивали да је Русија спремна да преговара (са Украјином) у доброј вери“, додала је дипломата.
У Истанбулу су 22. јула били потписани споразуми о решавању проблема испорука прехрамбених производа и ђубрива из Украјине и Русије на светско тржиште. Документе су потписали представници Русије, Украјине, Турске и Уједињених нација. Москва, међутим, указује на то да део споразума о извозу руских прехрамбених производа још не функционише. Рок важења споразума истиче 19. новембра.
Раније је Путин објавио да је Русија спремна за преговоре о Украјини и позвао Кијев да одмах прекине сва борбена дејства. Украјински председник Владимир Зеленски је као одговор на овај позив рекао да ће Украјина водити дијалог са Русијом тек онда када на њеном челу буде други председник.
Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала