- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Аустријски канцелар: Боље и скупљи гас, него никакав

© Sputnik / Лола ЂорђевићАустријски канцелар Карл Нехамер
Аустријски канцелар Карл Нехамер - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2022
Пратите нас
Боље је добијати скупљи гас, него никакав, изјавио је аустријски канцелар Карл Нехамер, коментаришући предлог Европске комисије о ограничењу цена руског гаса у ЕУ.

„Постоји предлог ЕК да се ограничи цена. Само по себи, ограничавање цена је исправна мера, али пажња: ограничење цена не треба да проузрокује смањење понуде. Да не би они који га имају рекли: 'Добро, ако Европа није спремна да плати, продаћемо гас Азији'. Прави проблем је немати гас уопште. Боље имати и скупљи гас, него никакав“, оценио је Нехамер у изјави за медије на маргинама самита ЕУ.

Према речима канцелара, на самиту „треба да буде послат јак сигнал, без обзира на неслагања“ држава чланица, да ће преговори на тему гаса „бити интензивни“.
Нехамер је одбио да одговори да ли ће Аустрија наставити да добија руски гас 2023. године, рекавши да је то спекулативно питање. Канцелар је истакао да Аустрија има довољно гаса за наредних 10 месеци, али да је важно припремити се и за следећу зиму.
Он је нагласио да сматра „добром идејом“ предлог ЕК о заједничкој куповини гаса у ЕУ.
Претходно је руски председник Владимир Путин идеју Европске уније да ограничи цену руског гаса назвао „нетржишном глупошћу“, која ће довести до новог круга поскупљења енергената. Он је додао да је европско енергетско тржиште престало да буде основно за Русију.
Енергетска криза у Европској унији погоршала се крајем јула када су почели прекиди у испорукама гаса из Русије у низ земаља ЕУ, повезани између осталог и са проблемима са техничким ремонтом турбина за „Северни ток“ због санкција које су уведене против Русије.
Зграда Европске комисије у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2022
РУСИЈА
Предлог ЕК: Чланице ЕУ да деле гас у случају ванредне ситуације
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала