- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бил Гејтс скројио план и поручио: Криза у Европи је заправо добра

© AP Photo / Leon NealБил Гејтс
Бил Гејтс - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2022
Пратите нас
Европска криза снабдевања гасом је заправо добра на дуге стазе, рекао је суоснивач „Мајкрософта“, милијардер Бил Гејтс за америчке медије. Он сматра да ће то на крају натерати Европу да прихвати обновљиву енергију, додајући да људи неће желети да буду зависни од руског природног гаса. Притом је изнео и свој план о преласку на обновљиву енергију.
Гејтс је навео и да је јавност постала помало оптимистична у погледу тога колико брзо може да се изврши прелазак (на обновљиве изворе енергије), признајући потребу да се пронађу „неруски извори угљоводоника“, изјавио је он за Си-Ен-Би-Си.
Разрађујући ово питање, оснивач климатски оријентисаног фонда „Breakthrough Energy Ventures“ објавио је есеј под називом „Стање енергетске транзиције“ на свом блогу истог дана. Говорећи о глобалној емисији гасова са ефектом стаклене баште, Гејтс је напоменуо да би крајњи циљ одласка „са 51 милијарде тона годишње на нулу“ требало да буде постигнут у наредне три деценије, преноси РТ.
Милијардер је истакао да не би било у реду да се сав новац из сектора [фосилних горива] одвуче, јер људи данас на тај начин долазе на посао, успевају да се зими не смрзну до смрти. Међутим, рекао је, тржиштима се не може веровати да ће сами кренути ка обновљивим изворима енергије – потребан је „план“ да би се процес убрзао.
Описујући свој план, рекао је да нове технологије за производњу чисте енергије треба да буду осмишљене и унапређене на „фер“ начин који не оставља земље у развоју на цедилу. Додаје да ће бити неопходно помоћи људима да се прилагоде новим околностима финансирањем индустрије као што је „наука о усевима“, у коју улажу Гејтс и његов фонд.
ЕУ је недавно пристала да смањи потражњу за гасом за 15 одсто ове зиме „како би се припремила за могуће прекиде у испоруци гаса из Русије“.
Раније овог месеца, међутим, немачки регулатор природног гаса открио је да је земља заправо користила 14,5 одсто више гаса у септембру од петогодишњег просека, упозоравајући да ће несташица бити неизбежна уколико потрошачи не смање употребу.
Бил Гејтс на климатском самиту у Глазгову - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2022
СВЕТ
Гејтсово упозорење Европи због Украјине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала