Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић поручио: Извините, „Курти плус“ и „Ахтисари минус“ планове - Србији нећете продати!

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће притисци на Србију да расту јер сви желе крај саге о Косову и неће бирати начине ни средства да до тог решења дођу. Западу је поручио да Србији не може да прода „Курти плус“ или „Ахтисари минус“ план.
„Ситуација око Косова и Метохије је компликована у политичком и безбедносном смислу. Притисци на Србију ће да расту због тога што сви желе крај те саге о Косову, да се не би мучили у одговорима које морају да дају Русима и свима другима који се позивају на то. Сви се све чешће позивају на косовски преседан и западним силама је стало да реше то што пре. Неће бирати начина и средства да до тога дођу“, нагласио је Вучић за Прву телевизију.
Одговарајући на питање да ли може доћи до ескалације у региону рекао је:
„Има много тачака ризика, али наше је да се изборимо за мир и то радимо, не треба да паничимо али морамо да будемо спремни на сваку врсту провокације“.
Он је додао да ситуација није много лакше ни у Републици Српској и целој БиХ.
Вучић је навео да мисли да није реално да се питање Косова и Метохије реши за неколико недеља, и да је прво неопходно испунити оно што је договорено — стварање Заједнице српских општина.
„Видели смо шта је објавио ‘Албанијан пост’. Желим људима да објасним шта је у питању, да виде какви су притисци према нама. Ја немам никакав рачун у иностранству, мој отац има у БиХ. Ја немам на Западу ништа, немају чиме да ми прете. Могу да ми говоре да ће ме срушити са власти. Они мени никада не прете, већ нашој земљи. Ето, рецимо та ‘тешка батина’. Када су први пут дошли код мене представници (Емануел) Боне и (Јенс) Плетнер, примио сам их, био је и (Мирослав) Лајчак са њима, и као да сам знао, одбио сам да примим тај папир, а знао сам да ће Албанци да га објаве“, рекао је Вучић.
Он је указао је потом тај папир објављен у „Албанијан посту“, и да је свима јасно ко је прекршио договор.
„А онда видим вечерас да је Квинта тражила хитан пријем код мене. Претпостављам да ће нам донети оно што су Албанци већ објавили. Да ми до 24. фебруара морамо да договоримо све. Препознао сам и ја симболику датума (када је почела руска специјална војна операција у Украјини). Видите да је текст, са овлашћењима које има ЗСО, предложиле немачке организације које су у Београду имале састанак са представницима неких домаћих организација. Јасно је да ће да траже неку врсту решења, и не треба ништа одбијати унапред, али оно што сам ја до сада видео је веома тешко за Србију. Ако бих морао у овом тренутку да се одредим, нису нам дали шансу“, казао је Вучић.
Он је додао да очекује да ће амбасадори Квинте нешто сутра му уруче, али да се нада да није оно што је објавио „Албанијан пост“.
Вучић додаје да се у том тексту прети "тешком батином" за "ометајућу страну", и рекао да је ова земља 1999. године добила најтежу могућу батину.
"И сада претите Србији новом батином. Није довољно што сте нам узели 13 одсто територије. Сада ћете због својих грешака из тог периода, а које морате да оправдате, поново да претите батином. Ја се надам да је то мишљење неког албанског аутора у тој новини, а не званична порука. Биће тешко пристојно одговорити на то", нагласио је.
Вучић је рекао да сада имамо дупли притисак - санкције Русији и Косово и Метохија и додао да се Запад користи одвратном синтагмом говорећи да су на "правој страни историје".
"А када им то кажете правите проблем. Па ја гледам, боље себи да правим проблем, али да Србију сачувамо од свих удара. Сад, докле ћемо моћи - видећемо", навео је.
Он је додао да Запад има проблем јер постоји мала земља против које су они прекршили сва правила.

"Њима је једини излаз да се постигне билатерални споразум Београда и Приштине, али ја морам да видим нешто боље од овога што је понуђено. Извините, ‘Курти’ плус или ‘Ахтисари’ минус план не можете да нам продате", истакао је председник.

Вучић је рекао и да не бежи од одговорности и да о оставци може да размишља ако треба да, како је навео, купи време за Србију.
„У овом тренутку имам на историјском максимуму подршку грађана Србије. Ми смо за 10 година урадили више него други за 100 година. Остаће иза мене болнице, пруге, стадиони, Храм Светог Саве, музеји... Плате су скочиле на 720 евра, то је скок од 120 одсто за 10 година. Минималац са 15.000 повећан на 40.000 динара. То су велике ствари“, рекао је Вучић и додао:
„О оставци могу да размишљам због државе, да нам купим време како би се пронашло решење. Али у овом тренутку ја га не видим. Спреман сам да разговарам, али нам нису дали шансу“.
Говорећи о актуелној ситуацији у Републици Српској, Вучић је рекао да српско-српских сукоба не може и не сме да буде. То је моја порука политичарима у РС, рекао је он.

„Биће спремни да нам понуде брз приступ ЕУ“

Вучић је рекао да не може да говори о детаљима немачког и француског предлога за Косово и Метохију све док не добије потврду да може то да објави, али да је сигуран да што време буде више одмицало да ће бити спремни да нам понуде врло конкретан приступ ЕУ и то у кратком периоду.
Он је додао да се у том предлогу не помиње неки конкретан датум, већ само европска перспектива.
На питање шта значе најаве да ће, ако стране у дијалогу Београда и Приштине одбију да иду ка коначном помирењу, западне силе предузети алтернативни сценарио где би процес у потпуности преузеле у своје руке, Вучић је рекао:
„Тако да ће да нас натерају да прихватимо, чак и ако не желимо то, како другачије него претњом силом, нема ту филозофије“.

"НАТО ствара озбиљну војску лажне државе"

Вучић је рекао да НАТО земље стварају озбиљну војску лажне државе, и да раде све што је супротно Повељи УН и Резолуцији 1244.
"Нигде не постоји ‘косовска војска’ у правним актима УН. А правдају се тиме да је (тзв.) Косово од 2008. године за њих суверена држава, и да их баш брига. Мени је смешна прича да ми спремамо агресију, сви знају да је то лаж. Али је то део наратива на који морамо да се навикнемо, зато што је Србија слободна земља", казао је он.

"Оно што кажем Американцима, кажем и Русима"

Одговарајући на питање о медијским наводима да је скриван долазак у Србију заменика министра спољних послова Русије Александра Грушка, Вучић је рекао да Грушко није под санкцијама нигде у свету, и да је дошао овде на консултације са руским амбасадорима из целог региона, пошто у другим земљама не може то да уради.
"И сада кажу крили смо нешто. Дошли су редовним авионом, видео се и са Селаковићем, који му је пожелео добре сусрете. Ја нисам имао формални сусрет, већ смо имали неку врсту радног доручка, пошто тог човека дуго познајем. И сада људима желим да кажем, одређени медији су пренели да је ‘Вучић рекао Грушку да је Србија под великим притисцима’. Све што кажем вама, Американцима, кажем и Русима. Поставља се питање, да сам ја хтео да сакријем сусрет са њим. Што бих ја желео то да сакријем. Па можда, да бих сачувао Србију. Па што сте ме онда денунцирали, председника своје земље", запитао је председник.

"Србија памти шта је Москва урадила 2015. године"

Вучић је, говорећи ставу Србије да не уведе санкције Русији, нагласио да ћe докле год не постоји егзистенцијална угроженост за Србију и грађане, водити политику која је одређена на Савету за националну безбедност.
"Ако се нешто промени, отворено ћемо рећи грађанима све. Поносан сам што 240 дана водимо самосталну политику", рекао је Вучић.
Додао је да Србија није ништа дужна Русији, али да памти шта је Москва урадила 2015. године, и да памти како Русија и Кина чувају интегритет Србије у УН.
"Али то није мој одговор. Ми то радимо зато што имамо поштовање према себи. Ја не тражим разлоге за увођење санкција Русији, Ја тражим моралну, правну, беспрекорно чисту позицију за земљу коју волим највише. Тражим позицију за Србију. Ми смо били под санкцијама деценијама", истакао је он.
Габријел Ескобар  - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2022
СРБИЈА
„Све је решено, договор за Приштином за пар недеља“! Шта Запад покушава тим бруталним лажима?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала