- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Бесмртник Марко Краљевић поново међу Србима

© Фото : Јавно власништвоМарко Краљевић и Муса Кесеџија, насликао Владислав Тителбах, око 1900.
Марко Краљевић и Муса Кесеџија, насликао Владислав Тителбах, око 1900. - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2022
Пратите нас
Уз прастарог вампира Чена, Марко Краљевић је главни јунак вишеструко награђиваног стрип серијала „Вековници“ а у својим, најновијим авантурама среће историјске личности од Кнеза Лазара до Наполеона, ликове из литературе попут Квазимода и Фауста и митолошка бића као што су вампири и псоглави.
Поводом 15 година од покретања стрип серијала „Вековници“, у Студентском културном центру у Београду у четвртак је одржано предавачко–презентациони програм из циклуса стрип и илустрација назван „Вековници у слици и речи“ и отворена је изложба радова из тог стрип серијала.

Случајни партнери: Марко Краљевић и вампир Чен

„Вековници“ су стрип серијал који прати авантуре бесмртног Марка Краљевића и прастарог вампира Чена који се срећу у Бечу, у ноћи кад Моцарт умире 1791. године и од тада постају нека врста случајних партнера који доживљавају разне авантуре, каже за „Орбиту културе“ аутор „Вековника“ Марко Стојановић.
У својим авантурама Марко Краљевић и вампир Чен срећу бројне историјске личности као што су Кнез Лазар, Милош Обилић или Наполеон, као и измаштане ликови из литературе попут Квазимода, Фауста, Д'Артањана, Франкенштајна, Барона Минхаузена, али и велики број митолошких бића попут псоглавих.
„Прича скаче напред-назад, то је један велики мозаик који је често упоређиван, на моје велико задовољство, са 'Хазарским речником' Милорада Павића“, истиче Стојановић.

Краљевић Марко у стрипу – јунак и антијунак

За Краљевића Марка као главног јунака стрипа показало се касније да је то био изузетно паметан маркетиншки потез јер га својатају разни народи. У Бугарској је Кали Марко Бугарин, у Македонији Македонац, код нас је Србин, а појављује се и у Румунији у бици на Ровинама где је историјски погинуо.
Стојановић наглашава да није због маркетинга увео Марка Краљевића у девету уметност већ због тога што је одрастао на песмама о њему, а и зове се Марко због чега је увек је осећао неку врсту повезаности са највећим јунаком наше епске поезије.
© Фото : Уступљено СпутњикуСтрип Вековници
Стрип Вековници - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2022
Стрип Вековници
„А и његов карактер у том циклусу песама, а једина је личност која има свој циклус песама у српској епској поезији, осликан је јако интересантно. Највећи је јунак, али је подложан и највећим падовима. Он је пијанац, кавгаџија, мрзовољан је што даје одличан простор да правите дихотомију, да се играте јер имате јунака који је истовремено антијунак“.

„Каинов сој“ – Краљевић Марко као бесмртник

У стрипу је Марко Краљевић је бесмртник, јер је у народним песмама склон подвизима који су нељудски а то је Стојановић мало слободније протумачио – да није човек већ припадник расе бесмртника који су, заправо, Каинови потомци.
„По библијском предању због братоубиства, бог прогна Каина и обележи га жигом да га не убију ни људи ни животиње. Марко Краљевић је један од лозе Каинове, од тих бесмртника и осми албум 'Вековника' ког смо радили с бугарским ауторима се зове 'Каинов сој', а то је оно што је у 'Вековницима' Марко Краљевић“.

„Бескрвни“: Како је вампир-негативац прешао на страну добра

Серијал „Вековници“ почео је свој живот на страницама Политикиног забавника 2007. године, а наставио је у форми стрип-албума. До сада је објављено 14 редовних албума и три албума подсеријала „Бескрвни“, два интеграла, одржано је доста изложби а стрип је освојио више од 30 награда у свету.
Бескрвни“ носе титулу првог подсеријала српског стрипа. У „Вековницима“ су вампири једни од негативаца, а Стојановић је за „Бескрвне“ узео једног од њих, Алекса и направио „скок у садашњост“. „Вековници“ се дешавају од најкасније прошлости до 19 века, а у „Бескрвним“ Алекс који се појављује у „Вековницима“ као негативац, после 200 година прелази на страну добра.

Награде и преводи

Од више од 30 награда, Стојановићу је најзначајнија она која му је показала да се налази на правом путу а то је награда за најбоље домаће стрип издање за нулти албум „Вековника“ „Бајка и друге истине“ освојена на Међународном салону стрипа у СКЦ-у у Београду 2009. године.
© Фото : Уступљено СпутњикуСтрип Вековници
Стрип Вековници - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2022
Стрип Вековници
Водећи светски стрип теоретичар Британац Пол Гравет, аутор књиге „1001 стрип ког морате прочитати пре смрти“ шест пута је уврстио албуме „Вековника“ на своје годишње листе најбољих стрип издања у свету.
„Вековници“ и „Бескрвни“ објављивани су на енглеском, чешком, холандском, бугарском, румунскоми и македонском језику.

Више од 200 илустратора: Балканска елита и гости из Русије и Бразила

Стојановић је до сада сарађивао са 250 илустратора, а највише их је радило на деветом албуму „Вековника“ „Земља чуда“ – чак 74 аутора сарађивала су на визуелном делу, од насловне стране преко туша, колора итд. Тешко је радити са великим бројем људи, али су се „Вековници“ временом наметнули баш због те своје фрагментиране природе и начина на који ради.
„На 'Вековнике' битно утиче то што ми сви радимо потпуно ентузијастично, про боно. 'Вековнике' самоиздајем уз помоћ града Лесковца који одређену своту новца за културу определи за стрип, а остало ја финансирам. Оно што се врати од продаје, улаже се у штампање наредног броја, тако да нема хонорара“.
Иако међу ауторима визуелног дела има сарадника из Русије, Бразила или Немачке, 99 одсто је балканских аутора, како Стојановић каже „елите са Балкана“. Пошто хонорара нема, аутори не могу да ураде велики број страна.
„Зато налазим начин да причу испричам кроз флешбекове или да је исецкам кроз мања поглавља, што је на почетку људима било чудно али сад су се навикли, што је постало заштитни знак серијала. То људи баш и воле код 'Вековника'“, закључио је Стојановић.
Први стрип на лесковачком, односно призренско-тимочком дијалекту, „До пакла и назад: Запис“ - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2022
КУЛТУРА
Први стрип на лесковачком дијалекту – доживљаји српског добровољца из Великог рата
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала