Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Задатак је да буде просрпска и јединствена: Шта се очекује од нове Владе Србије /видео/

Пратите нас
Веома је важно да нова влада води просрпску политику оријентисану искључиво на националне интересе и да, за разлику од претходне, не буде искакања од договорене државне политике. Истовремено, министрима се само може честитати на храбрости што су се у овом тренутку прихватили веома тешке и важне функције.
Саговорници Спутњика овако коментаришу избор нове Владе чији би чланови требало да положе заклетву у среду. Имена министара објавио је, после састанка Председништва СНС, председник Србије Александар Вучић.
„Сваком од министара понаособ и свима заједно честитам на храбрости јер ово су толико тешка времена кад су се прихватили функције, то је чин професионалне и личне храбрости јер је велика одговорност на њима“, каже адвокат и политички аналитичар Горан Петронијевић.

Више о српском интересу, мање о захтевима Запада

Бивши амбасадор Милисав Паић, председник Српског спољнополитичког круга, објашњава да је изузетно важно да чланови Владе воде пре свега рачуна о оном шта је национални интерес, а мање о ономе што тражи Запад, како се дешавало с појединим бившим министрима.
„Волео бих да ова влада буде заиста просрпска јер је то важно у ситуацији кад с друге стране имамо земље које су нам током 90-их година и касније нанеле великих проблема и штете и биле у многоме одговорне за оно што нам се догађало – мислим и на распад СФРЈ, и на отворену подршку сепаратизму“, истиче Паић.
Он упозорава да појединим западним центрима моћи свакако не одговара ниједна држава укључујући и чланице ЕУ које води неку своју самосталну политику у складу са својим националним интересима.
„Велике земље, ЕУ и САД сматрају да су мање земље неспособне да воде своју политику и да треба да имају политику која је у служби њихових интереса. Ово што се догађа у односу на Србију је продукт те политике где је Запад себи присвојио право да има ексклузивни утицај на Западном Балкану“, истиче Паић. Они такође, упозорава наш саговорник, полазе од друге флоскуле да је Балкан буре барута и да, као што је својевремено рекао Винстон Черчил, производи више историје него што може да локално конзумира, што значи да се сукоби између балканских земаља преливају на ширу ситуацију у Европи и свету.
„И онда они покушавају да се прикажу као заштитници мира и безбедности у овом региону што у ствари ставља ове земље у неки неоколонијални положај“, објашњава бивши дипломата.

Нема више – у клин и плочу

Петронијевић посебно указује на значај тога да у влади не буде праксе „ко у клин, ко у плочу“.
„Уколико је политика једне државе, укључујући спољну дефинисана и потврђена изборима и давањем мандата једној политичкој опцији да кроз коалиционе или друге споразуме спроводи одређену политику и кад се министри одаберу, никако ми није било јасно како могу да искачу из пројектног задатка који се зове спољна и унутрашња политика једне државе“, наводи адвокат.
Он примећује да се лично мишљење које драстично одудара од оног што је зацртана политика државе неко може да има ако се бави неким другим послом, али да је, ако си чиновник Владе, твој задатак да испоштујеш оно што је договорено.
„Влада мора да буде јединствена, да дише једним дахом и буде један орган, колико год да министарстава има они морају да буду као један. У оквиру владе иду различита мишљења и предлози али оно што се као одлука донесе нема више искакања ни слободе за другачија мишљења. Ко је спреман за то може да прихвати мандат или не“, констатује Петронијевић.
Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2022
СРБИЈА
ЕКСКЛУЗИВНО Ивица Дачић открива коју ће позицију Србије бранити као нови шеф дипломатије
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2022
СРБИЈА
Ана Брнабић: Имамо заиста јака имена у Влади, бранићемо наше националне интересе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала