- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Војска Црне Горе спречила уклањање спорне спомен-плоче у Морињу

© Фото : Уступљено СпутњикуСпомен-плоча у Морињу
Спомен-плоча у Морињу - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2022
Пратите нас
Иако је Управа за инспекцијске послове наложила Општини Котор да уклони спорну спомен-плочу са објекта некадашњег логора ЈНА у Морињу, припадници Војске Црне Горе комуналној полицији нијесу дозволили да уклони плочу, а Управа за културна добра и културну баштину издала је прекршајни налог против предсједника општине Владимира Јокића.
То је Спутњику потврдио и предсједник Мјесне заједнице Морињ Шпиро Вуловић.

“У касарни су војници који поступају само по наређењу, сад како је дошло до промјене у Министарству одбране, и смијењен Рашко Коњевић, њега ће изгледа мијењати министар МУП-а Филип Аџић, и он би, или неко други из Министарства одбране, требао да потпише то рјешење о уклањању нелегално постављен плоче.”, каже Вуловић за Спутњик.

Службеници комуналне полиције и инспекцијског надзора Општине Котор нијесу могли да изврше рјешење Управе за инспекцијске послове у Морињу. У томе су их спријечили припадници Војске.
"Доласком на лице мјеста затекли смо затворену капију и припаднике Војске Црне Горе. По доласку на лице мјеста извршили смо увид заједно са припадницима ВЦГ у предметно рјешење. Навели су да без писаног одобрења Министарства одбране или непосередног наређена њихових руководилаца не могу омогућити улазак", казао је начелник комуналне полиције Миро Анђелић.
Из Управе за културна добра казали су нам да су због неуклањања плоче прекршајно казнили предсједника Општине Котор Владимира Јокића, те да ће у даљем поступку извршити контролни испекцијски надзор.
Управа за инспекцијске послове (УИП) донијела је рјешење према којем ће спомен-плоча на објекту бившег логора Југословенске народне армије у Морињу бити уклоњена, а најављено је ће тај предмет бити достављен тужилаштву.
Спомену плочу су, 10. октобра, открили црногорски министри одбране и спољних послова, Рашко Коњевић и Ранко Кривокапић са хрватским званичницима.
На плочи пише да је “током великосрпске агресије на Хрватску” на том месту био логор, такозвани Центар Морињ те да је посвећен заточеним хрватским цивилима и браниоцима.
Мјештани Мориња саопштили су да се најоштрије супротстављају постављању било каквих обилежја на објектима бивших касарни у Морињу, "а које су у време ратних дешавања '90-тих служиле као сабирни центри за ислеђивање, а никако као концентрациони логори каквима се данас желе представити".
Инспектор за област културних добара и културне баштине 12. октобра је изашао на лице места и сачинио службену забелешку, али и извршио инспекцијски надзор у Општини Котор.
Након тога је констатовао да за постављање спомен-обележја у Морињу не постоји неопходна документација.
Мештани Мориња противе се постављању спомен плоче на локацији на којој је некад био логор - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2022
РЕГИОН
Инспекција наложила уклањање спомен-плоче „жртвама великосрпске агресије“ у Морињу код Котора
Спомен-плоча у Морињу - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2022
РЕГИОН
Одлука о уклањању спорне плоче из Мориња очекивана – а ко ће платити трошкове
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала