- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бивши молдавски лидер: У Молдавији се успоставља диктатура

© Sputnik / Александар Виљф / Уђи у базу фотографијаПредседник Молдавије Игор Додон
Председник Молдавије Игор Додон - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2022
Пратите нас
Спољни играчи спремни су да ураде све могуће како би увукли Молдавију у геополитичку борбу и створили ново жариште нестабилности у Источној Европи, изјавио је у интервјуу за Спутњик бивши председник Молдавије Игор Додон. Он је такође оценио да се у Молдавији успоставља диктатура уз подршку страних партнера.

„Сваки молдавски грађанин који жели мир у својој земљи, који у Молдавији има породицу и своју будућност види у њој, неће дозволити дестаблизацију и увлачење Молдавије у неки рат – регионални, по налогу Вашингтона, Запада, НАТО, Брисела итд“, сматра Додон.

Додон је истакао да опасност постоји, јер је у држави присутно нерешено питање Придњестровља и додао да покушај дестабилизације може бити реализован управо тамо.
Он је изразио увереност да актуелне републичке власти не доносе одлуке самостално.

Актуелна власт успоставља диктатуру

Бивши председник је оценио да молдавске власти успостављају диктатуру у земљи, с обзиром да свим органима власти управљају представници владајуће партије Акција и солидарност, а са опозицијом покушавају да се обрачунају.
Он је додао да се то дешава уз прећутну сагласност европских и америчких партнера.
Према његовим речима, власти у Молдавији повећавају буџет Министарства одбране, иако би било боље да се средства усмере не на припрему за рат, већ на решавање економских проблема.

Сви руски медији под потпуном цензуром

Он је оценио да молдавске власти, пратећи Украјину, праве грешке у питањима националне политике, које се тичу и цензуре у медијима, протеста и кривичних поступака против опонената.

Антируска реторика у Молдавији за време мандата председнице Маје Санду испоставила се гором него док је земљом незванично управљао олигарх Владимир Плахотњук. Сви медији на руском језику су потпуно цензурисани, сматра Додон.

Бивши председник је позвао представнике власти у Молдавији да се не мешају у сукоб у суседној земљи, већ да делују у складу са националним интересима Молдавије.
Раније је Додон изјавио да су неки страни званичници заинтересовани за распиривање великог сукоба у Придњестровљу како би потом оправдали распоређивање НАТО војске из Румуније у Молдавију.
Придњестровље, у којем 60 одсто житеља чине Руси и Украјинци, тражило је излазак из састава Молдавије још пре распада Совјетског Савеза, страхујући да ће се на таласу национализма Молдавија ујединити с Румунијом. После неуспешног покушаја молдавских власти да насилно реше проблем 1992. године, Придњестровље је фактички постало територија која није под контролом Кишињева.
Од 18. септембра у Кишињеву се одржавају протести против раста цена гаса, других енергетских ресурса и производа, као и због пада животног стандарда. Опозиција оптужује власт да није у стању да се избори са кризом и указује на рекордну инфлацију у последњих 20 година. Руководство земље је критиковано јер не жели да преговара са Русијом о повољнијим ценама гаса, као и због политичких притисака. Организатори протеста захтевају оставку председнице Маје Санду, парламента и Владе, као и одржавање превремених избора.
НАТО војници  - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2022
СВЕТ
Бивши молдавски председник: НАТО снаге би у било ком моменту могле да уђу у земљу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала