- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Селфи међу књигама: Какве се све легенде плету на штандовима Сајма /фото/

© Sputnik / Дејана Вуковић"Заборављена" говорница на Сајму књига
Заборављена говорница на Сајму књига - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2022
Пратите нас
Једна од сајамских легенди каже да је пре четврт века човек чије се одсуство и даље снажно осећа под куполама Сајма, песник и издавач Петру Крду, оптрчао пола првог прстена да би сустигао госпођу која је у џепу држала књигу украдену на штанду Књижевне општине Вршац.
Увек осмехнути Крду је, кажу, жени чије се лице од стида црвенело рекао: „Госпођо, требало је да питате, јер бих оном који као ви толико воли књиге дао још пет.“
Истинитост ове времешне сајамске приче никада није до краја утврђена, али се чини да је од ње важније сећање на нашег румунског песника и издавача, зналца и сањара Крдуа, сећање које и у ове празничне дане књиге чува његова Књижевна општина Вршац. Мали штанд велике издавачке куће подсетник је и да су много пре него што је Румунија постала почасни гост Сајма, са печатом КОВ-а објављивана дела Ежена Јонеска, Никите Станескуа, Мирчеа Елијаде...
Радовао би се овај добри сајамски дух да види како се његова Румунија представила на Сајму књига у његовој Србији. Толико да би опет зажмурио на намере крадљиваца књига... Јер књизи су се на штанду почасног госта поклонили и министри културе Србије и Румуније, амбасадорка ове земље у Србији, председник Института за румунску културу... Разговарало се о савременој румунској прози, неопходности књижевних превода, професионалним дијалозима између литерарних посленика две земље... пред не малом и радозналом публиком.
© Sputnik / Дејана ВуковићМобилни информативни центар МУП-а на Сајму књига
Мобилни информативни центар МУП-а на Сајму књига  - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2022
Мобилни информативни центар МУП-а на Сајму књига
Не привлаче на овогодишњем Сајму пажњу само изложбени простори многобројних издавача. Попуњене сале које носе имена великих писаца – Ива Андрића, Борислава Пекића, Васка Попе, Душана Радовића говоре у прилог тврдњи да поред старе стасава и нека нова читалачка публика која с пажњом слуша дијалоге писаца, трибине о стручним књигама и публикацијама, младе песнике, промоције капиталних и критичких издања... Публика која као да потврђује наслове сајамских циклуса „Пишем дакле, постојим“, „Време памћења“ или „Књига ће спасити свет“.
Али није све што привлачи пажњу на овогодишњем Сајму стало само међу корице књиге. Ту су богато декорисани зидови штандова издавача дечјих књига, ведре и примамљиве сликовнице из којих се лако наслућује садржај који се налази међу шареним корицама књига прича, бајки, песама, романа... Ту је и простор „Поште Србије“ у ком централно место заузима готово заборављена телефонска говорница украшена цвећем, испред које се понекад чека у реду да би се, махом младе девојке, са слушалицом у руци сликале за успомену...
На Сајму за тренутак можете помислити и да присуствујете венчању, уколико угледате ауторку романа „Душе су рекле `да`“ која је за представљање своје аутобиографске приче о љубави и самоспознаји обучена у венчаницу.
А присуство полицијског „фијата 500“ и Мобилног информативног центра МУП-а смештени испред Хале 2 може деловати збуњујуће али само док млада униформисана лица не објасне да је реч о представљању новог концепта – рада полиције у заједници који обухвата видљивост и доступност полицијских службеника, као и комуникацију са грађанима.
© Sputnik / Лола ЂорђевићКутак за малишане на Сајму књига
65. Београдски сајам књига  - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2022
Кутак за малишане на Сајму књига
Расположени ученици аранђеловачке гимназије и селфији међу књигама на најлепши су начин употпунили слике још једног сајамског дана.
На одласку један овлашан поглед на изложбу посвећењу веку од рођења Васка Попе, на изложене стихове песме „Одлазак“ враћа нас на почетак приче о магији књига. Песник каже „Нисам више ту/ С места се нисам померио/ Али ту више нисам“, али његови стихови сасвим сигурно остају да и следеће јутро дочекају нове-старе посетиоце. Као и милиони речи смештени међу корице књига које се с места не померају. Оне остају.
65. Београдски сајам књига - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2022
КУЛТУРА
Магија опет на делу: Колико смо се ужелели Сајма књига /фото/
Представљање дела Станислава Кракова - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2022
КУЛТУРА
Једна филмска судбина: Ратник, новинар писац - прогутао га идеолошки мрак
Представљање Сабраних дела Франца Кафке у издању „Службеног гласника“ - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2022
КУЛТУРА
Писац са милион лица: До сада необјављени рукописи и цртежи Франца Кафке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала