- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Шојгу разговарао са министрима одбране Индије и Кине о могућим провокацијама Кијева

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Уђи у базу фотографијаМинистар одбране Русије Сергеј Шојгу
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2022
Пратите нас
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу обавио је данас телефонски разговор са министром одбране Индије Раџнатхом Сингом поводом могућих провокација Кијева, саопштило је руско Министарство одбране.

„Размотрена је ситуација у Украјини. Генерал армије Сергеј Шојгу је у току разговора информисао индијског колегу о забринутости због могућих провокација Кијева уз примену 'прљаве бомбе'“, наводи се у саопштењу.

Према саопштењу Министарства, Шојгу је истим поводом у онлајн режиму разговарао и са кинеским колегом Веј Фенгхеом.
Претходно је Шојгу у вези са провокацијама Кијева и могућношћу да Украјина употреби „прљаву бомбу“ разговарао телефоном и са председником Комитета начелника штабова Оружаних снага САД Марком Милијем, као и са америчким, британским, турским, британским и француским колегом.
У уторак је први заменик сталног представника Руске Федерације при УН Дмитриј Пољански саопштио да је Русија предала свим заинтересованим странама доказе да Кијев припрема провокацију, користећи „прљаву бомбу“.
Начелник снага за радијациону, хемијску и биолошку одбрану Оружаних снага Руске Федерације, генерал-потпуковник Игор Кирилов изјавио је да је Министарство одбране Русије ставило у приправност снаге и средства за случај експлодирања „прљаве бомбе“ Украјине.

„Прљава бомба“

Како су саопштили извори из разних земаља, између осталог и из Украјине, кијевски режим припрема провокацију на територији своје земље уз употребу „прљаве бомбе“ или муниције са малом нуклеарном снагом.
Циљ провокације је да се, према наводима извора, Русија оптужи да је употребила оружје за масовно уништење и да се на основу тога покрене снажна антируска кампања.
Разни извори су навели да је под руководством западних ментора Кијев већ приступио реализацији тог плана. Руководству Источног планинско-руднопрерађивачког комбината у граду Жуте Воде у Дњепропетровској области, као и Кијевског института за нуклеарна истраживања, постављен је задатак да израде „прљаву бомбу“, а посао је већ у завршној фази, наводе извори.
Организатори провокације рачунају на то да би већина земаља крајње жестоко реаговала на „нуклеарни инцидент“ у Украјини, а да би Москва изгубила подршку многих својих кључних партнера.
„Прљава бомба“ ─ контејнер са радиоактивним изотопима и експлозивним пуњењем. Приликом детонације, контејнер се уништава, радиоактивна супстанца се распршује ударним таласом, стварајући радиоактивну контаминацију подручја на великим површинама, а може да доведе и до настанка радијацијске болести.
Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2022
Специјална операција у Украјини
„Акт нуклеарног тероризма“: Небензја о могућности да Кијев употреби „прљаву бомбу“
Украјински војници складиште бојеву главу у контејнер. 1992. - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2022
РУСИЈА
Оружје терориста: Шта је „прљава бомба“ и хоће ли се Кијев усудити да је употреби
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала