- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медији: Немачка верује да су након диверзије оба крака „Северног тока 2“ оштећена

© AFP 2023 / ODD ANDERSENЦеви гасовода "Северни ток 2"
Цеви гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2022
Пратите нас
Немачке власти полазе од чињенице да су оба крака гасовода „Северни ток 2“ оштећена услед диверзије, наводи се у одговору Владе Немачке на питање заменика председника посланичке групе партије „Алтернатива за Немачку“ Лајфа-Ерика Холма.

„Упркос саопштењима Русије, немачка Влада тренутно не сматра да је један од два крака гасовода „Северни ток 2“ могао остати неоштећен након септембарских експлозија“, цитира текст одговора Владе немачко издање „Шпигл“.

У Берлину сматрају да је веома вероватно да је диверзија са снажним експлозијама „негативно утицала“ на оба крака гасовода, због чега његова основна техничка спремност више није обезбеђена.
Поред тога, немачка Влада је подсетила да „Северни ток 2“ није добио потребан сертификат за експлоатацију и да свеједно не може бити пуштен у рад.
Претходно, директор компаније „Салинен Аустриа АГ“ (Аустријска солана) Петер Унтерспергер затражио је од Немачке да отвори гасовод „Северни ток 2“ због растућих цена енергената.
Руски председник Владимир Путин изјавио је да нема сумње да се по питању гасовода „Северни ток“ и „Северни ток 2“ ради о акту међународног тероризма. Према његовим речима, то је најопаснији преседан, јер конкуренти на тај начин терају Европљане да купују енергенте по вишим ценама.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да се Русија суочава са невољношћу других земаља да сарађују у истрази експлозија на "Северном току", као и да ће истина о експлозијама изненадити многе.
Напади на гасоводе „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“ изведени су 26. септембра. Према информацијама данских и шведских власти откривено је цурење гаса на два места на „Северном току“ и на једном месту на „Северном току 2“ код острва Борнхолм. Немачка, Данска и Шведска не искључују могућност да се ради о диверзији.
О томе ко је извршио диверзију на руским гасоводима у ауторској емисији „Мој поглед на Русију“ говорила је Љубинка Милинчић:
Изградња гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2022
РУСИЈА
Кремљ: Желе да окриве Русију за нападе на „Северне токове“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала