- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Ситуација у Украјини донекле грађански рат

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2022
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин делимично се сложио са констатацијом да се догађаји између Русије и Украјине могу сматрати грађанским ратом.

На питање да ли се специјална војна операција може сматрати „грађанским ратом“, Путин је одговорио „Делимично, да, али ми смо се нашли у различитим државама, нажалост, услед низа разлога“.

Упитан да ли је променио своје мишљење о томе да су Руси и Украјинци један народ, Путин је одговорио одрично.
Како се то може променити? То је историјска чињеница“, додао је он.
По речима Путина, није Русија довела до данашње ситуације и догађаја у Украјини, него Запад.
„Нисмо ми, него је управо Запад довео до данашње ситуације, до тога што се дешава у Украјини. Јесмо ли ми извршили тамо државни удар који је довео до низа трагичних догађаја, укључујући нашу специјалну војну операцију?“, упитао је Путин, обраћајући се на дискусионом форуму „Валдај“.
Он је додао да је ширење НАТО-а било неприхватљиво за Русију: „сви наши покушаји да им предочимо ту мисао су игнорисани, једноставно су нас отерали доврага“.
„Ширење утицаја НАТО на тој територији било је у пуном јеку. И сада је у току и тада је било. Та утврђења не би била само дуж данашње контакт линије у Донбасу. Били би свуда“, рекао је Путин.
Било је неопходно да се покрене специјална војна операција, јер се Украјина припрема за нове војне операције и није престајала са гранатирањем Донбаса, додао је руски председник, истакавши да се није могло чекати у таквим околностима.
Путин је назвао безобразлуком отворено признање Запада да су финансирали пуч у Украјини 2014. године.
„Тежњу земаља демократији у међународним пословима Запад назива подривањем либералног поретка заснованог на правилима, покреће трговинске економске ратове, санкције, бојкоте, обојене револуције, спрема и реализује разне врсте државних удара. Један од њих је довео до трагичних последица у Украјини 2014. године. Они су то подржали. Рекли су колико су новца потрошили на тај државни удар. То је једноставно безобразлук“, рекао је Путин.

Донбас не би опстао без Русије

Народне републике Донбаса не би опстале без укључивања у састав Русије, рекао је Путин.
„Признати њихову независност и оставити их на милост и немилост судбине? То је неприхватљиво. Значи требало би да урадимо оно што смо и урадили – да их укључимо у састав Русије. Оне саме неће преживети, то је очигледно“, додао је руски лидер.
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2022
РУСИЈА
Путин: Запад жели све ресурсе човечанства /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала