- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кад би Пољска била објективна, прогласила би режим Сједињених држава – терористичким

© AP Photo / Alik KepliczПољска војска
Пољска војска - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2022
Пратите нас
Ако би Пољска и друге земље које руске власти проглашавају као „терористички режим“ објективно процениле ситуацију у свету онда би морале да свог господара – Сједињене Америчке Државе прогласе за терористичку државу, каже за Спутњик члан Комитета Савета Федерације за међународне послове РФ Сергеј Цеков.
Према његовим речима, Вашингтон води терористичку политику, стварајући терористичке структуре широм света и управо већина група које УН признаје као терористичке повезане су са САД.
Руски експерти резолуцију пољског Сената, којом се руске власти проглашавају као „терористички режим“, називају „русофобичнoм“. По њиховом мишљењу, Варшава на овај начин жели да заоштри ситуацију и нађе изговор за то што је пољска територија заправо постала упориште украјинског сукоба.
„У току је процес демонизације Русије. Русију приказују као државу која је непријатељски настројена према целом свету. Заправо, они хоће да постигну стратешки пораз Русије, да нико и не покуша да постане савезник Русије, па да упитају, рецимо, Кину и Саудијску Арабију како могу да имају односе са земљом – спонзором тероризма. Односно, они стављају знак једнакости између Исламске државе (терористичке организације забрањене у Русији) и Руске Федерације“, каже руски политиколог Јуриј Светов.
Сенат Пољске је једногласно, са 85 гласова, усвојио резолуцију којом се власти Русије проглашавају као „терористички режим“ и Сенат „снажно осуђује руску агресију у Украјини“, позивајући све земље које подржавају мир, демократију и људска права да учине исто. Како стоји у резолуцији, „Русија мора бити поражена и лишена могућности да прети својим суседима“.
„Погледајте последњи интервју Блинкена, америчког државног секретара – он говори о томе да се епоха Хладног рата и онога што се дешавало после 1991. године завршило. Сада се успоставља нови светски поредак, а САД сматрају да управо Вашингтон треба и даље да га в предводи. Како кажу: ‘Ако ми не будемо лидери, онда ће неко други бити’, а тај други им не иде у корист. Ту се мисли на Кину. Говорећи о овом новом светском поретку у коме ће САД бити лидер, Блинкен каже да је за његово успостављање неопходно нанети стратешки пораз Русији. Због тога желе да се обрачунају са Кином и Русијом“, објашњава експерт.
© AP Photo / Saul LoebРусију проглашавају за "терористичку државу" земље које уживају статус „најоданијих америчких савезника“, државе које беспоговорно прате директиве Вашингтона и држе се курса који су зацртале САД
Камала Харис и Анджеј Дуда - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2022
Русију проглашавају за "терористичку државу" земље које уживају статус „најоданијих америчких савезника“, државе које беспоговорно прате директиве Вашингтона и држе се курса који су зацртале САД

Желе да суде и пресуђују Русима као што су пресуђивали Србима

Овај потез пољског Сената тешко да ће утицати на руско-пољске односе који су ионако на критично ниском нивоу.
Варшава не само да осуђује Москву због специјалне војне операције, већ и активно учествује у сукобу на страни Кијева. Конкретно, Пољска обучава припаднике Оружаних снага Украјине, а једна од оперативних команди мисије ЕУ за обуку украјинске војске биће смештена у овој земљи.
Поред тога, Пољска је и транзитна земља за снабдевање Кијева западним оружјем и пребацивање плаћеника у Украјину, а постала је и други највећи донатор Оружаних снага Украјине после САД. Варшава је на такву помоћ Кијеву потрошила око један одсто БДП-а земље.
Шеф Пентагона Лојд Остин је недавно рекао да Пољска игра улогу кључног елемента у напорима Запада да подржи Кијев и „великодушно“ пружа војна средстава.
Коментаришући позив пољског Сената упућен међународној заједници да пружи подршку Међународном кривичном суду, који истражује случајеве одговорних за злочине у Украјини, Светов каже да колективни Запад у томе има „успешно искуство“ стечено у случају Југославије, када се судило Србима.
Kолико је осуђених Хрвата који су починили праве злочине или косовских терориста? Ко је осуђен? Готово нико. Дакле, и у овом случају покушавају да спроведу исто. Ако желе да истражују ратне злочине у Украјини, зашто то не учине?! Шта ради Украјина? Гранатира градове Донбаса и Луганска, као и Херсонскеи Запорошке области. Зар то није ратни злочин? Не, за њих то није злочин. За све то је крива само Русија. Дакле, Русија не признаје надлежност тог Међународног кривичног суда. Сви смо ми исти, али извините, уз дужно поштовање, ми нисмо Србија и нећемо изручити људе које они желе да осуде. На то никад нећемо пристати“, нагласио је Светов.

Како ће Русија одговорити на русофобичну резолуцију

Светов подсећа да су приче о потреби прoглашавања Русије као „спонзора тероризма“ интензивиране на Западу након почетка руске војне специјалне операције у Украјини, а да Пољска није једина земља која је усвојила овакву или сличну резолуцију.
Летос је амерички Сенат усвојио резолуцију којом Стејт департмент позива да прогласи Русију за „спонзора тероризма“, али Бела кућа није предузела тај корак. Москва је упозорила Вашингтон да би у том случају дипломатски односи Русије и САД могли да буду прекинути.
Литванија је прва држава која је Руску Федерацију прогласила „терористичком државом“ након захтева Украјине. Летонија је означила Русију као државу која наводно „подржава тероризам“, док је Естонија назвала „спонзором тероризма“.
Очигледно је да Русију проглашавају као "терористичку државу" земље које уживају статус „најоданијих америчких савезника“, државе које беспоговорно прате директиве Вашингтона и држе се курса који је зацртао Вашингтон.
Светов подсећа да пољска русофобија има дубоке корене, јер Пољаци вековима сматрају да уместо Русије треба да постоји „велика Пољска“, која би се простирала од Балтичког до Црног мора.
„Такве су идеје имали, а сада верују да је дошло време историјскoг реваншизма. Пошто САД више не желе да стављају улог на Немачку, сматрајући да је економски конкурент САД, сада Американци играју на карту Пољске у Европи… Због тога наоружавају и подржају Пољску у сваком погледу. Постоји и још једна важна околност, а то је број етничких Пољака који живи у САД, а та бројка је веома велика. Огромну улогу у спољној политици САД одиграо је Збигњев Бжежински, чији је главни завет био - одсећи Украјину од Русије. Они то и раде, а ту улогу игра Пољска“, каже Светов.
На питање како би Русија могла да одговори на ове русофобичне резолуције, Светов одговара:
„Kao што председник Путин воли да каже ‘одговор ће бити асиметричан’. Не морамо одмах да одговоримо. То треба урадити хладне главе, нећемо да се светимо, али одговор ће уследити... Пољска је остварила суверенитет над појединим немачким територијама захваљујући Јосифу Стаљину, којег мрзе. Стаљин им је дао те земље, инсистирао је да им се дају. Зашто се не вратимо питању зашто Пољска, ако не признаје претходне споразуме и тврди да је била колонија Совјетског Савеза када је потписала споразум о одбијању репарација од Немачке, не врати те територије...“, каже Светов.
Светов сматра да руска Државна дума не треба да Пољску прогласи за „спонзора тероризма“, већ мора тражити друге, слабије тачке Пољске које треба притиснути.
Војна вежба „Бранилац Европе 2020“ - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2022
СВЕТ
Пољска: За потребе војске САД стално проширујемо инфраструктуру на истоку земље
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала