- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Летонија блокира 80 одсто руског ђубрива за сиромашне земље

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаСилоси за пшеницу у луци
Силоси за пшеницу у луци  - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2022
Пратите нас
Поједине земље, а пре свега Летонија, блокирају 80 одсто ђубрива које је Русија спремна да донира најсиромашнијим земљама у оквиру прехрамбеног споразума, саопштило је Министарство спољних послова Русије.
„Руске компаније и даље не само што не могу да обављају комерцијалне испоруке ђубрива, оне чак не могу ни да предају око 300 хиљада тона производа најсиромашнијим земљама и то бесплатно. Ова ђубрива су блокирана углавном у складиштима Летоније (80 одсто), као и Естоније, Белгије и Холандије чије руководство не дозвољава да буде послато кроз Светски програм за храну УН“, наводи се у саопштењу Министарства.
Русија је један од водећих светских извозника ђубрива без којег ће и земље које производе велике количине хране бити у опасности од гладовања, наводи се у саопштењу.
Такође се наводи и да је Русија послала око 10,5 милиона тона жита, углавном пшенице, у земље Азије (62 одсто) и Африке (33 одсто), а спремна је да до краја године извезе још 30 милиона тона жита, укључујући пшеницу.
Жито - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2022
РУСИЈА
Лавров: Русија тражила од УН статистику извоза житарица из Украјине
„Контраст је очигледан – док се украјински производи шаљу хуманитарним коридором у Европу и развијене земље, руски производи шаљу се онима којима је потребно - у Африци и Азији“, наводи се у саопштењу.

Злоупотреба хуманитарног коридора

Москва такође упозорава и на злоупотребу хуманитарног коридора када је реч о реализацији прехрамбеног споразума. Наиме, Министарство је навело да се у луци у Истанбулу на вештачки начин нагомилавају бродови како би се извршио притисак на Русију како би ослабили контролу и убрзали процедуру провере терета.
У саопштењу се додаје да је више од 70 бродова задржано, а неки су чак суспендовани да превозе терет због наводних систематских кршења у вези са непоштовањем правила пловидбе и наводног покушаја кријумчарења.
У Истанбулу су 22. јула били потписани споразуми о решавању проблема испорука прехрамбених производа и ђубрива из Украјине и Русије на светско тржиште. Документе су потписали представници Русије, Украјине, Турске и Уједињених нација. Москва, међутим, указује на то да део споразума о извозу руских прехрамбених производа још не функционише. Рок важења споразума истиче 19. новембра.
Путин је, међутим, почетком септембра указао на то да Запад већину украјинског жита извози у своје државе, уместо у земље Африке, којима је оно неопходно.
Пшеница  - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2022
РУСИЈА
Русија спремна да испоручује храну и ђубриво на светско тржиште – али Америка то омета
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала