- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Гас, струја, проамеричка политика: Зашто расте незадовољство у Молдавији

© Sputnik / Miroslav RotarМолдавске заставе на протесту опозиције у Кишињеву
Молдавске заставе на протесту опозиције у Кишињеву - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2022
Пратите нас
Протести који у Молдавији трају више од два месеца због све горих услова живота и на којима учествује и по сто хиљада људи, неће резултирати формирањем неке нове владе ни одласком с власти молдавске председнице Маје Санду, оцењују за Спутњик експерти, који износе песимистичке прогнозе за будућност те земље.
Директор социјалдемократског института Молдавије Богдан Цирђа сматра да су захтеви грађана да молдавска председница Маја Санду да оставку и одговара пред судом због злоупотребе положаја, корупцију и издају националних интереса, апсолутно оправдани.

Молдавија на ивици колапса

Према његовим речима, становници Молдавије протестују из више разлога. У овој земљи, како каже стручњак, влада велика економска криза: дошло је до наглог пораста цена енергента и струје.
„Молдавија се тренутно налази на ивици колапса. За обичног грађанина, цена за један кубни метар скочила је са четири леја (што је око 0,21 долара) на тридесет леја (што је око 1, 55 долара). За наш народ ово је прескупо. Просечна пензија у Молдавији износи сто долара, док је просечна плата 400 долара. За гас, људи морају да плаћају 300-400 долара или чак и више...Што се тиче струје, њена цена је током године удвостручена“, описује ситуацију Цирђа.
До наглог пораста цена струје довело је то што је Молдавија почела да купује струју од Румуније коју плаћа пет пута скупље од оне коју је куповала од Русије.
„Румунија продаје Молдавији струју за 350 евра по мегавату. Ово је пет пута скупље од струје коју је Молдавија куповала од Русије и три пута скупље од оне коју је куповала од Украјине. Од украјинске државе Молдавија је струју куповала за сто долара по мегавату, док је од Русије куповала за 60 долара. Као резултат тога, врше се полако рестрикције струје у школама у Кишињеву током ноћи. Због свега овог људи излазе на протесте“, констатује наш саговорник, додајући да грађани немају од чега да плаћају ни струју ни гас.
С друге стране, према речима руског политиколога Владимира Корнилова, осим економске кризе у овој земљи, народ протестује јер има велики страх од могућег увлачења Молдавије у сукоб на територији Украјине и провокација у вези са Придњестровљем.
„Провокације везане за Придњестровље више долазе из Украјине, него Молдавије. Украјински националисти, односно, украјинске власти, већ дуго и активно подстичу Кишињев да започне озбиљне провокације. Пре неки дан, председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да ће његова земља после „ослобођења својих територија“ бити ангажована на деокупацији Придњестровља. Овакве изјаве не могу допринети стабилизацији ситуације, него чак могу довести до озбиљних оружаних провокација“, упозорава саговорник Спутњика.

Не желе да чују муку народа

Према речима Цирђе, ни председница Молдавије, ни владајућа партија „Акција и солидарност“, не желе да чују муку свог народа.
„Уместо да поприча са демонстрантима, макар да чује њихове проблеме, Санду је почела да ангажује специјалне снаге које руше шаторе демонстраната и туку све који им се нађу на путу: жене, тинејџере, пензионере. Ово се дешава у 21.веку. И ова земља је кандидат за Европску унију. Такве диктатуре и корупције није било ни у време проамеричког олигарха Владимира Плохатњука, нити било ког другог лидера“, објашњава стручњак.
Док на власт није дошла Санду, како каже Цирђа, било је бар неког разумевања према народу.
„У овој земљи сви већ схватају да ова проамеричка колонијална администрација једноставно не жели да саслуша свој народ. Људи траже, на пример, снижење цена за струју, а они им повећају рачун...“, објашњава саговорник Спутњика.

Нико нема речи хвале за Санду

Према речима Цирђе, за председницу Молдавије Мају Санду ретко ко има речи хвале.
„Санду је почела да купује оружје од Европске уније. Продала је стадион, симбол Кишињева, америчкој амбасади. Такође, потписала је Истанбулску конвенцију која легализује трећи пол и промовише привилегије ЛГБТ популације. Осим тога, никада није отишла у Москву да за добро грађана преговара о гасу и струји“, истиче стручњак.

Молдавији курс диктирају Американци

Руски политиколог Владимир Корнилов сматра да је председница Молдавије Маја Санду амерички човек.
„Молдавија је ограничена курсом који јој диктирају западни покровитељи. Маја Санду је западни пројекат. Она све ради како јој је наређено. Власт данашње Молдавије, једноставно, иде на штету сопствених националних интереса“, објашњава саговорник, додајући да је молдавска држава, као и многе европске земље, принуђена да подлегне диктату Сједињених Америчких Држава.
У међувремену, представници организатора масовних антивладиних протеста, молдавске опозиционе партије „Шор“ су усвојили резолуцију којом се предвиђа формирање народне владе.
„Донели смо одлуку о формирању народне владе, као извршног органа власти, која директно представља народ Молдавије. Народна влада ће морати да заштити народ од злоупотреба које врши власти, мораће да изгради дијалог са стратешким спољним партнерима, да организује превремене изборе за председника и парламент и обезбеди мирну предају власти“, рекао је портпарол партије „Шор“ Дину Цуркан.
Молдавска полиција је 16. октобра растерала демонстранте који су блокирали саобраћај у центру Кишињева. Полиција је тада демонтирала опозиционо шаторско насеље, које је постављено испред зграде парламента у центру Кишињева.
Демонстранти протестују против раста цена гаса, других енергетских ресурса и производа, као и због пада животног стандарда. Опозиција оптужује власт да није у стању да се избори са кризом и указује на рекордну инфлацију у последњих 20 година.
Председник Молдавије Игор Додон - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2022
СВЕТ
Бивши молдавски лидер: У Молдавији се успоставља диктатура
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала