- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: У свету има много оних који желе руски гас

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаРадник централног европског гасног чворишта у Баумгартену
Радник централног европског гасног чворишта у Баумгартену - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2022
Пратите нас
За гасом је и даље велика потражња широм света, тако да Русији не недостаје купаца, изјавио је руски председник Владимир Путин на конференцији за новинаре након трилатералног састанка са лидерима Јерменије и Азербејџана у Сочију.
„Увек постоје купци гаса. Овај производ је веома тражен у свету. То је еколошки најчистији угљоводоник“, рекао је руски лидер одговарајући на питање како теку преговори о стварању гасног чворишта у Турској и да ли већ постоје могући купци.
Путин је скренуо пажњу да је гас идеалан примарни извор енергије за период преласка на зелену енергију, јер производи најмање емисија.
„Због тога има много потрошача и много је оних који желе да купују руски гас“, оценио је председник.
Како је навео, гасно чвориште у Турској је реалан пројекат који се може прилично брзо реализовати.
„Што се тиче избора Турске као могућег чворишта за испоруке, у овом случају у Европу, чини ми се да је јасно зашто смо то предложили. Зато што је веома тешко радити директно са европским партнерима. Осим тога, то су трагични догађаји повезани са дизањем у ваздух гасовода. А Европљани, као што се често дешава, као што се скоро увек дешава, зачепили су уста, као да тако и треба. Упркос чињеници да то из основа подрива њихове интересе. Штавише, неко је чак био дрзак да каже да га је Русија сама дигла у ваздух“, додао је Путин.
Путин је истакао да се са Турском лакше сарађује, јер је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган човек од речи.
„Можда је тешко да се договоримо, али ако се договоримо, трудимо се да то испунимо. То је прво. Друго, лакше нам је да контролишемо Црно море. То је потпуно реалан пројекат, моћи ћемо прилично брзо да га урадимо“, додао је руски председник.
Према његовом мишљењу, биће довољно оних који желе да закључе уговоре.
„Видећемо шта ће се дешавати ове зиме, следеће зиме. Али сигуран сам да ће уговори бити потписани. На крају крајева, можемо да користимо и европске земље као транзитне земље за испоруке у друге регионе света. Али не сумњам да ће и у Европи бити много оних који то желе“, закључио је Путин.
Испоруке преко „Северног тока“, који је био главни пут за снабдевање гасом из Русије у Европу, значајно је смањено од средине јуна због техничких проблема изазваних санкцијама након почетка војне операције у Украјини, а од краја августа потпуно је обустављено.
Месец дана касније, 26. септембра, откривена су оштећења на три од четири крака гасовода „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“, чији узроци још нису објашњени. Оператор гасовода „Норд стрим АГ“ саопштио је да се рок поправке не може проценити. Генерално тужилаштво Русије покренуло је поступак за акт међународног тероризма. Европска унија истражује могуће узроке штете.
Европска комисија је средином октобра предложила нови пакет мера с циљем да се смање цене гаса. Између осталог, нове мере предвиђају заједничку куповину 13,5 милијарди кубних метара гаса како би се попунила складишта гаса за зиму 2023-2024. године и друге.Нове мере треба да усагласе земље ЕУ. Самит лидера ЕУ почео је данас и наставља се сутра.
Компресорска гасна станица за гасовод Турски ток - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2022
СВЕТ
Турска и Русија постигле принципијелни споразум о гасном хабу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала