- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ко је потопио прехрамбени договор на дно Црног мора

© AP Photo / Khalil HamraТеретни брод
Теретни брод - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2022
Пратите нас
Украјинске оружане снаге извеле су, уз помоћ британских стручњака, терористичке нападе на инфраструктуру и бродове у Севастопољу коришћене за хуманитарну руту за извоз жита. Кијевски режим на тај начин жели да окриви Русију да не поштује црноморску прехрамбену иницијативу, упозоравају за Спутњик руски експерти.
Како је саопштило руско Министарство спољних послова, украјинска војска је извршила удар у водама код Севастопоља под заштитом хуманитарног коридора, који је направљен у оквиру црноморске иницијативе.
Напад украјинских оружаних снага, тврде у том министарству, предводили су британски стручњаци. На првом месту, њихове мете су били бродови и инфраструктура који су коришћени за функционисање хуманитарне руте за извоз пољопривредних производа из Украјине. Напад је одбијен благовременом реакцијом руске војске.

Приписују своју кривицу Русији

По оцени експерта Руског института за стратешка истраживања Михаила Бељајева, циљ кијевског режима је био да укаља репутацију Русије на светској сцени и оптужи је да не жели да извози жито сиромашним државама.
„Кијевски режим на сваки начин покушава да нанесе штету Русији и њеној репутацији на светској сцени. И у овом случају, када је руска држава одлучила да помогне сиромашним земљама и када је обезбедила бродове и 500.000 тона жита у виду хуманитарне помоћи, Украјина је уз помоћ британских стручњака извршила пиратски напад“, објашњава стручњак.
Са овом оценом слаже се и руски сенатор Константин Долгов. Према његовим речима, Украјина и западне земље су властитим рукама уништиле црноморску прехрамбену иницијативу. Међутим, упозорава он, кривицу за то би да припишу Русији.
„Што се тиче прехрамбеног споразума, један део се односио на укидања вештачких ограничења на испоруку руског жита и ђубрива на светска тржишта, пре свега, у земље којима је жито заиста потребно. Међу овим државама су многе афричке земље. Међутим, тај део договора осујетио је Запад. Они су намерно хтели да нанесу штету бродовима који обезбеђују пролаз онима који возе жито. Ипак, штета није била велика. Наша противваздушна одбрана је на време одреаговала“, констатује наш саговорник, додајући да је напад на руске бродове још једна у низу провокација кијевског режима.

Брига за безбедност бродова

Због војних напада на цивилне бродове, према речима Бељајева, Русија се на одређено време повукла из црноморских прехрамбених иницијатива.
„Русија се није повукла из црноморских прехрамбених иницијатива зарад своје користи, него није могла да изложи ризику своје транспортне бродове и људе на њима. Покренула је иницијативу за извоз жита, али не може да је спроведе јер се њен бродски транспорт заиста налази под претњом од војних напада“, констатује Бељајев.
Према мишљењу Вадима Козјулина, руководиоца Центра за глобалне студије и међународне односе на Институту за актуелне међународне проблеме на Дипломатској академији Министарства спољних послова Руске Федерације, провокациони напад на флоту је кап која је прелила чашу.
Русија је дуго била незадовољна овим договором, јер нису испуњени њени услови. Москва је о томе отворено говорила. Затим се десио провокациони напад на флоту у Севастопољу, који се није могао опростити“, објашњава стручњак за РТ.

Услови за обнављање споразума

На питање када ће прехрамбени споразум бити обновљен, Бељајев објашњава да ће Русија пристати на то тек када буде имала потпуне гаранције Запада да ће извоз жита бити безбедан и да руски бродови неће бити гранатирани.
За поткопавање црноморске прехрамбене иницијативе, према речима портпаролке руског Министарства спољних послова Марије Захарове, искључиво је крив кијевски режим.
„Договор о житу осујетили су Зеленски и његови терористи, које су предводили британски стручњаци“, написала је Захарова на свом Телеграм каналу.
Москва је званично обавестила генералног секретара УН Антонија Гутереша да се повлачи из црноморских прехрамбених иницијатива (прехрамбеног споразума), наводи се у писму у који је Спутњик имао увид.
Писмо је упутио стални представник Русије у организацији Василиј Небензја.
„Због напада Оружаних снага Украјине, Русија не може да гарантује безбедност цивилних бродова који плове у оквиру горе наведених иницијатива. Стога руска страна од данас обуставља иницијативу на неодређено време“, наводи се у писму.
Како је истакао Небензја, нападнути бродови и инфраструктура у водама Севастопоља коришћени су за функционисање хуманитарне руте за извоз пољопривредних производа из Украјине. Према речима сталног представника, напад је изведен под заштитом безбедносних коридора, предвиђених за спровођење такозване црноморске иницијативе.
Подсетимо, прехрамбени споразум потписан је 22. јула, а пакет ових докумената предвиђа укидање ограничења на извоз руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора.
Теретни брод Разони са украјинским житарицама - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2022
СВЕТ
Турска, Украјина и УН обустављају испоруке у оквиру прехрамбеног споразума
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2022
РУСИЈА
Путин: Напад Украјине на Црноморску флоту створио претњу војним и цивилним бродовима
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2022
РУСИЈА
Москва о повратку у прехрамбени споразум: Прво истрага напада у Севастопољу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала