- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Турска, Украјина и УН обустављају испоруке у оквиру прехрамбеног споразума

© Минобороны Турции / Уђи у базу фотографијаТеретни брод "Разони" са украјинским житарицама
Теретни брод Разони са украјинским житарицама - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2022
Пратите нас
Украјина, Турска и УН нису планирале кретање бродова у оквиру црноморске иницијативе за 2. новембар, саопштила је представница УН у Заједничком координационом центру Исмини Пала.
„Секретаријат УН у Заједничком координационом центру саопштава да су се делегације Украјине, Турске и УН договориле да 2. новембра не планирају никакво кретање бродова у оквиру црноморске прехрамбене иницијативе“, нагласила је она.
Са своје стране, заменик портпарола генералног секретара УН Фархан Хак изјавио је да обустављање кретања бродова у оквиру црноморске прехрамбене иницијативе 2. новембра представља привремену меру.
„Одлука о обустављању кретања донета је на један дан. Донета је по договору делегација Украјине, Турске и УН у Заједничком координационом центру. Они су је израдили. То је део њихових међусобних разговора и они су сматрали да би било боље да се сутра тако уради“, рекао је Хак одговарајући на питање зашто је таква одлука донета.
Раније је представник УН у Заједничком координационом центру Исмини Пала саопштила да Кијев, Турска и УН нису планирали никакво кретање бродова у оквиру црноморске иницијативе за 2. новембар. Она је истакла и да су кретања и инспекције бродова, који су спроведени након обуставе учешћа Русије, привремена и ванредна мера.
Русија је 29. октобра објавила да је обуставила учешћа у „прехрамбеном споразуму“ УН, који обезбеђује извоз производа из украјинских лука због терористичких напада украјинских дронова на бродове Црноморске флоте у водама код Севастопоља. Осим тога, Русија је тражила да се 31. октобра организује заседање Савета безбедности УН.
Стални представник Русије у Уједињеним нацијама Василиј Небензја изјавио је на седници СБ УН да Русија није обавезна да испуњава споразуме закључене без ње о проласку бродова преко Црног мора и контролисаће бродове, који буду пропуштени без сагласности Москве.
Прехрамбени споразум потписан је 22. јула, а пакет ових докумената предвиђа укидање ограничења на извоз руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора.
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2022
РУСИЈА
Руски дипломата: Кијев мора гарантовати да неће користити црноморски коридор у војне сврхе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала