- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски дипломата: Кијев мора гарантовати да неће користити црноморски коридор у војне сврхе

© Sputnik / Евгений ОдиноковЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2022
Пратите нас
Украјина мора да пружи гаранције да се хуманитарни коридор у Црном мору неће користити у војне сврхе, изјавио је заменик руског министра спољних послова Сергеј Вершињин током састанка са турским амбасадором у Москви Мехметом Самсаром.
„Током састанка анализиране су кључне области руско-турске сарадње на међународним платформама, пре свега Црноморска иницијатива за извоз пољопривредних производа из украјинских лука у контексту недавног терористичког напада Кијева на Севастопољ“, наводи се у саопштењу на сајту руског Министарства.
У саопштењу је наведено да је руска страна истакла потребу да „Украјина пружи гаранције да хуманитарни коридор у Црном мору неће бити коришћен у војне сврхе“.
Претходно је стални представник Русије у Уједињеним нацијама Василиј Небензја на седници СБ УН изјавио да Русија није обавезна да испуњава споразуме закључене без ње о проласку бродова преко Црног мора и контролисаће бродове, који буду пропуштени без сагласности Москве.
Русија је 29. октобра објавила да је обуставила учешћа у „прехрамбеном споразуму“ УН, који обезбеђује извоз производа из украјинских лука због терористичких напада украјинских дронова на бродове Црноморске флоте у водама код Севастопоља. Осим тога, Русија је тражила да се 31. октобра организује заседање Савета безбедности УН.
Прехрамбени споразум потписан је 22. јула, а пакет ових докумената предвиђа укидање ограничења на извоз руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора.
Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган у Техерану - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2022
Специјална операција у Украјини
Путин и Ердоган разговарали телефоном о ситуацији поводом прехрамбеног споразума
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала