- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Вожња на струју скупља него на дизел: Италијани израчунали трошкове после поскупљења енергената

CC0 / Unsplash/Jenny Ueberberg / Електрични аутомобил
Електрични аутомобил - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2022
Пратите нас
Пуњење батерије електричног аутомобила у Италији биће 161 одсто скупље него пре годину дана због поскупљења електричне енергије, израчунали су италијански стручњаци. Према њиховој рачуници, сада ће вожња дизел аутомобилом бити јефтинија него аутомобилом на струју.
„Због растућих цена енергије, у неким случајевима, пуњење електричног аутомобила сада је скупље него традиционалног аутомобила. Уколико се електрични аутомобили не пуне код куће, већ на станицама са брзим пуњачима, та цена ће бити још већа“, наводе стручњаци на сајту facile.it, једне од водећих италијанских организација за процене осигурања, енергије, интернета, аутомобила, преносе медији у Италији.
Италијански стручњаци процењују како је пре поскупљења, пуњење батерије електричног аутомобила било за 50 до 70 одсто јефтиније него трошак горива код бензинаца или дизелаша за исту пређену километражу. Међутим, сада је пуна батерија „еколошког“ возила скупља него пун резервоар горива.
Италијани су израчунали трошак струје или горива за 1.000 пређених километара по сегментима, односно величини аутомобила. Према тој рачуници, само за највеће аутомобиле, који припадају Д сегменту, вожња на струју је исплатива.

Б сегмент (компактни градски аутомобили)/трошак горива за 1.000 километара

Бензинац - 83 евра
Дизелаш - 71 евро
Електрични - 85 евра

Ц сегмент (аутомобили средње величине, „голф“ класа)/трошак горива за 1.000 километара

Бензинац - 88 евра
Дизелаш - 77 евра
Електрични - 80 евра

Д сегмент (већи аутомобили, лимузине)/трошак горива за 1.000 километара

Бензинац - 124 евра
Дизелаш - 108 евра
Електрични - 99 евра
Према подацима италијанске Регулаторне агенције за енергију, мреже и околину (АРЕРА), у трећем тромесечју 2022. године, такозвана јединствена национална цена струје скочила је енормно у односу на прво тромесечје, a готово се учетворостручила у односу на почетак 2020. године, па су уведене посебне мере како би се спречио енорман раст цена. Просечна италијанска породица тако ће ове године платити око 1.322 евра годишње за струју, у поређењу са 632 евра прошле године.
Цена струје забележила је посебно велики раст прошлог месеца, када је порасла 122,3 одсто у односу на исти месец прошле године, наводи Национална унија потрошача.
Саобраћај на ауто-путу — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2022
ЕКОНОМИЈА
ЕУ забрањује дизелаше и бензинце: Одређен и датум
Електрични аутомобил - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2022
СВЕТ
Велики план аутомобилских гиганата: Хиљаде милијарди у електрична возила
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала