- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Амбасадор БиХ у УН на седници Савета безбедности оптужио Кристијана Шмита за дестабилизацију земље

© Фото : Снимак са екрана/Јутјуб/United NationsАмбасадор БиХ у УН Свен Алкалај
Амбасадор БиХ у УН Свен Алкалај  - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2022
Пратите нас
Амбасадор БиХ у УН Свен Алкалај на седници Савета безбедности оштро је критиковао такозваног високог представника Кристијана Шмита, оптуживши га да је предузео радње супротне Анексу 10 Дејтонског мировног споразума и Устава БиХ, доводећи је у стање дестабилизације.
Он је истакао да је Шмит у потпуности уништио принцип владавине права који подразумева равноправност свих пред законом, без изузетка.
Алкалај је навео да је БиХ уставом утврђена као демократска земља која делује под владавином права и слободним и демократским изборима, а да је Шмит тај принцип прекршио наметањем измена изборних правила по завршетку избора.
Према његовим речима, Шмит је преварио све бираче у БиХ, јер би они сигурно гласали другачије да су били упознати са новим изборним правилима.
Алкалај је навео да је Шмит преварио све актере избора, односно политичке партије и независне кандидате, који би понудили другачије изборне листе и изборни програми који би били у складу са новим изборним правилима.
"Како БиХ може спровести свој уставни принцип да је демократска земља, ако се мењају правила избора правила избора после избора? То никако не може, а високи представник је тај који је то онемогућио, који у свом раду нема право да ради било шта супротно Уставу БиХ. Да ли то значи да БиХ и њени грађани нису довољно добри за потпуну демократију", упитао је Алкалај.
Према његовом мишљењу, друга спорна ствар је то што је Шмит наметнуо овакве измене Изборног закона БиХ чије се вредновање спроводи кроз математичку формулу и коефицијент за учешће у изборном процесу.
"То значи да имате држављана БиХ који су етничка мањина у одређеним деловима земље и који имају коефицијент од на пример 0,5, док грађани исте националности у јужном делу БиХ имају коефицијент 1,5, што им даје већа права и шансе у изборном процесу. То је крајњи облик етничке дискриминације, који је забрањен актима УН као што су Конвенција о грађанским и политичким правима и Европска конвенција о људским права и основним слободама", додао је Алкалај.
Трећа спорна ствар за Алкалаја је то што је Шмит наметнуо амандмане на Устав Федерације БиХ користећи два различита пописа, један из 1991. и други из 2013. године, наводећи да његова одлука показује намеру да у сарадњи са Хрватском обезбеди неограничено учешће у власти за једну политичку странку - ХДЗ која је огранак те политичке странке из Хрватске, преноси РТРС.
"Овим је високи представник све грађане БиХ довео у стање потпуне правне несигурности", навео је Алкалај.
Према његовим речима, четврта спорна ствар односи се на чињеницу да је Шмит "све ово планирао и урадио у сарадњи са Хрватском, што је и сама Влада те земље јавно најавила, вероватно сматрајући себе гарантом Дејтонског споразума, што свакако није".
"Овим је високи представник извршио, између осталог, кривично дело прописано Кривичним правом БиХ. Осим тога, високи представник је селективно спроводио пресуде Уставног суда БиХ, односно није спровео једину који се тиче сузбијања дискриминације и то онај у предмету "Комшић", чиме је починио још једно кривично дело - непоштовање одлука Уставног суда БиХ", сматра Алкалај.
Он је оценио да намера Шмита "да омогући праведније изборе" његовим одлукама није реализована, те да је на тај начин увео збуњујуће елементе и отежао извођење изборног процеса.
"Постало је више него очигледно да је улога садашњег високог представника да дестабилизује земљу у корист једне од суседних земља, као и неким од његових међународних ментора, али на штету БиХ и њених грађана. Користим ову прилику да нагласим да БиХ подржава институцију високог представника, у складу са мандатом датим Дејтонским мировним споразумом, али да је активност садашњег вршиоца дужности високог представника постала проблем који треба да буде решен у најкраћем могућем року", истакао је Алкалај.
Он је поручио да Шмит не може вршити противуставне ствари или радити ван датих овлаштења, што је нажалост сада случај.
Подсетимо, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик навео је у писму које је упутио председавајућем Савета безбедности УН Харолду Агјеману да делегацију која ће присуствовати састанку овог тела светске организације није одобрила БиХ нити су је овластиле релевантне институције него је треба сматрати приватном експедицијом самоизабраних чланова.
Додик је истакао у писму да ниједна особа из БиХ, без обзира на чин и функције, нема Уставом предвиђено одобрење да се обраћа на било каквом међународном догађају.
Влада Републике Српске послала је 28. Извештај Савету безбедности УН који се односи на период мај-октобар ове године и у њему изражава своја виђења о кључним питањима и проблемима са којима се суочава БиХ, с циљем разашњавања својих становишта члановима Савета безбедности и међународне заједнице.
Заменик сталног представника Русије у УН Ана Јевстигнејева - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2022
РЕГИОН
Русија у СБ УН: Запад покушава да представи Републику Српску као извор проблема у БиХ /видео/
Чланови Савета безбедности УН на заседању у седишту Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2022
РЕГИОН
Савет безбедности УН о БиХ: Продужен мандат мисији Еуфора /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала