Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Приштина и Сарајево у страху: Огромне шансе за велику промену у Америци

© AP Photo / Julio CortezКонгрес САД
Конгрес САД - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2022
Пратите нас
Републиканци имају велике шансе да преузму власт у оба дома америчког Конгреса, а многе владе широм света које уживају безрезервну подршку САД, укључујући Приштину и Сарајево, сада су у страху да не остану без ње после новембарских избора, рекао је политички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић, који је и шеф представништва Републике Српске у САД.
Кесић наводи да ће САД, чак и у случају победе демократа на изборима за Конгрес, морати да почну да се повлаче из међународне политике и да пажњу усмере на нагомилане домаће проблеме, поготово економске.

Победа републиканаца - промена у политици САД

„Питање је само да ли ће земље које не уживају америчку подршку успети да препознају тренутак и да ли ће знати да искористе тај простор за веће остваривање својих државних и националних интереса“, каже Кесић.
Он додаје да је у изборној трци за оба дома америчког конгреса моментум апсолутно на страни републиканаца
„Јасно да ће републиканци победити у доњем дому, а неизвесно је и у Сенату. Према најновијим проценама, сасвим је могуће да и тамо имају благу предност. То би значило потпуну блокаду између Конгреса и Беле куће, и довело до промена политике те земље, јер би се уместо спољном политиком више бавила унутрашњим проблемима“, сматра Кесић.
Он истиче да је расположење америчких бирача под великим утицајем економије и економских питања, од инфлације до цене горива, до великих тешкоћа у снабдевању.
„Појединци не виде перспективу и разлога за оптимизам, а то увек иде у корист опозиције. Шокантно је што се то дешава у државама у којима су демократе традиционално јаке као што су Вашингтон, Орегон, па чак и у неким изборним јединицама у Калифорнији“, наводи шеф представништва РС у САД за Танјуг.

Републиканцима важнија унутрашња питања

У случају победе републиканаца у Конгресу, наглашава Кесић, приоритет ће бити садашња економска криза, борба између Беле куће и Конгреса који ће стално вршити притисак на председника Џоа Бајдена на начин као што су то демократе радиле Трампу.
„Можемо очекивати озбиљан покушај опозива америчког председника, више истрага по разним комитетима у Конгресу, а то значи да ће администрација морати да помери фокус са великих међународних питања на унутрашњу политику и унутрашње борбе и поделе“, истиче Кесић.
То ће, како наглашава, бити велики изазов за већину земаља које су имале бланко подршку САД, јер неће моћи да граде агресивну политику без подршке као што су то радиле до сада.
„То значи да ће проблем бити много већи у Сарајеву и Приштини које су навикле на помоћ САД за сваки сукоб са Београдом. За Србију и Републику Српску то значи мањи притисак и отворен простор да се лакше позиционирају државне и националне политике и да се проблеми решавају на локалном нивоу“, сматра Кесић.
Он верује да ће Приштина и Сарајево, у случају победе републиканаца, прећи у дефанзиву, да ће се трудити да ни по једном питању не буде напретка, већ ће једноставно чекати боља времена када би поново могли да се ставе у центар пажње Вашингтона.

Страх у Приштини због америчких избора

Кесић одлуку Приштине о пререгистрацији таблица такође посматра у контексту новембарских избора и истиче како одавно говори да су Куртију и Приштини потребне кризе јер се плаше избора 8. новембра у САД.
„Они знају да је подршка коју имају у ЕУ проблематична зато што и даље постоји пет чланица ЕУ које не признају тзв. Косово и зато убрзавају цео тај процес. Покушавају то да реше пре него што дођу у позицију да САД не буду толико активне да би извукли неке важне уступке и да покажу да њихова политика даје неки резултат“, оцењује Кесић.
Слично ће се, каже, догодити и Украјини, јер сви очекују да ће се америчка помоћ смањити после избора.
Не постоји консензус око помоћи Украјини, додаје и наводи да су демократе схватиле да њихови кандидати губе због економије и да ће зато морати да преузму активности које барем стварају утисак у јавности да се боре за обичног грађанина.
„То значи да неће моћи тек тако да празне касу за помоћ Украјини и да јој шаљу већу помоћ него сада. Био би то велики ударац за Украјину, зато без тако велике подршке и активности Вашингтона, упитно је колико може да се сачува и јединство Европе барем што се тиче доношење формалних одлука“, закључује Кесић.
Припадници америчке Националне гарде - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2022
СРБИЈА
Хоће ли се битка за амерички Конгрес водити и у – Украјини
Зграда америчког Конгреса у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2022
РУСИЈА
Руски сенатор: Републиканци ће у случају победе у Америци замрзнути помоћ Кијеву
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала