- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Чавушоглу: Свету потребно руско жито и ђубриво

© Sputnik / Максим ДурневМинистар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу
Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2022
Пратите нас
Свету је потребно руско жито и ђубриво, прехрамбени споразум треба да се продужи, изјавио је турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу на заједничкој конференцији за медије са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом.
„Морам да приметим да је руски лидер показао продуктиван приступ питању обнављања прехрамбеног споразума. Ја сам, са своје стране, разговарао са министрима спољних послова Русије и Украјине, Сергејем Лавровом и Дмитријем Кулебом. За неко време овај споразум истиче. Русија жели да испуни обећања која је дала приликом потписивања споразума, има неких позитивних помака у том правцу. Свету је потребно руско жито и ђубриво, а за то је неопходно да се настави рад овог механизма“, рекао је Чавушоглу на заједничкој конференцији за новинаре са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом у Истанбулу.
Са своје стране, Столтенберг је поздравио наставак прехрамбеног споразума и захвалио Турској за напоре у овом правцу.
„Захвалан сам Турској и председнику Ердогану лично на преговорима о безбедном превозу украјинског жита Црним морем, што олакшава ситуацију са глобалном прехрамбеном кризом. Поздрављам наставак прехрамбеног споразума и напоре Турске за одржање ове маршруте“, истакао је секретар.
Он је такође нагласио да је важно обезбедити продужење иницијативе за извоз жита и након истека 18. новембра.
Председник турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је раније да је након разговора са руским председником Владимиром Путином и разговора министара одбране двеју земаља постигнут договор о обнављању рада житног коридора. Министарство одбране Русије саопштило је у среду да Русија, пошто је уз помоћ Турске и УН добила писмене гаранције од Украјине, наставља учешће у прехрамбеном споразуму.
Русија је 29. октобра објавила да је обуставила учешћа у „прехрамбеном споразуму“ УН, који обезбеђује извоз производа из украјинских лука због терористичких напада украјинских дронова на бродове Црноморске флоте у водама код Севастопоља. Осим тога, Русија је тражила да се 31. октобра организује заседање Савета безбедности УН.
Међутим, 2. новембра је руски председник Владимир Путин саопштио да је Кијев Москви дао гаранције да неће користити коридор за превоз житарица у војне сврхе.
Прехрамбени споразум потписан је 22. јула, а пакет ових докумената предвиђа укидање ограничења на извоз руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2022
РУСИЈА
Лавров: Време је да се реализује и руски део прехрамбеног споразума
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала