- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Патрушев: Највећу корист од терористичких напада на „Северни ток“ има Америка

© AP Photo / Danish Defence CommandМесто цурења гаса на гасоводу "Северни ток" у водама Данске
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток у водама Данске - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе имају највећу корист од експлозија на гасоводима „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“, али је и Велика Британија учествовала, изјавио је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев.

„Од првог тренутка након што је саопштено о експлозијама на гасоводима 'Северни ток 1' и 'Северни ток 2' спроведена је активна кампања са циљем да се оптужи Русија. Очигледно је да највећу корист од тих терористичких напада имају САД“, рекао је он на седници Савета безбедности Заједнице независних држава (ЗНД).

Патрушев се осврнуо и на поруку бивше премијерке Велике Британије Лиз Трас, коју је послала америчком државном секретару Ентонију Блинкену минут након експлозија на „Северним токовима“, а у којој је написала: „Завршено је“. Додао је да то указује на чињеницу да је и војска Велике Британије укључена у ове терористичке нападе.
Напади на гасоводе „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“ изведени су 26. септембра. Министарство одбране Русије раније је саопштило да су представници Ратне морнарице Велике Британије, који се налазе у граду Очакову у Николајевској области Украјине, учествовали у планирању, осигуравању и реализацији терористичког напада у Балтичком мору 26. септембра када су оштећени гасоводи „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“.
Руски председник Владимир Путин изјавио је да нема сумње да се по питању гасовода „Северни ток“ и „Северни ток 2“ ради о акту међународног тероризма. Према његовим речима, то је најопаснији преседан, јер конкуренти на тај начин терају Европљане да купују енергенте по вишим ценама.
Britain's Prime Minister Liz Truss looks down during a press conference in the Downing Street Briefing Room in central London on October 14, 2022 - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2022
РУСИЈА
Русија чека одговор: Да ли је Лиз Трас поруком Блинкену открила ко стоји иза напада на Северни ток
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала