Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Путниковић: Нафта зимус неће значајније поскупљивати

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICБензинска пумпа у Београду
Бензинска пумпа у Београду - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2022
Пратите нас
Верујем да неће бити значајнијег поскупљења нафте до краја зиме, чија се цена већ дуже време држи на нивоу од 90 или нешто изнад 90 долара по барелу, рекла је уредница портала Енергија Балкана Јелица Путниковић.
„Цена нафте је непредвидива. САД су почеле да распродају залихе да би снизиле цену, али је због те јучерашње вести нафта због пада залиха у САД поскупела. Она је у суштини већ доста дуго на стабилној цени 90 долара по барелу и мислим да ће тако и остати“, рекла је Путниковић за Танјуг.
У прилог томе, како каже, иде и чињеница да су се чланице ОПЕК и ОПЕК плус, значи придружене чланице где је и Русија, договориле да овог месеца смање пласман сирове нафте на тржиште да она не би пуно појефтинила.
Термоелектрана у Костолцу - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2022
ЕКОНОМИЈА
Јелица Путниковић: Јефтиније је увозити угаљ него струју, ЕПС разматра коришћење отпада као горива
Упитана како ће се забрана увоза руске нафте поморским путем, која ступа на снагу 5. децембра, одразити на снабдевеност нафтом у нашој земљи, Путниковић наводи да Србија није увозила претежно руску нафту и да је лане рецимо увоз био око 20 одсто од укупне потрошње у Србији.
„Ове године када је Русија појефтинила своју нафту, НИС је ситуацију искористио да купи јефтинију сировину и зато је ове године повећана потрошња руске нафте. Међутим, после 5. децембра куповаће се нафта која може да стигне и да буде истоварена у Хрватској у Омишљу и да се транспортује до рафинерије у Панчеву“, истакла је она.
Додала је да треба видети да ли ће нешто бити мењано у прописима које Европска унија доноси јер, како каже, и сама Хрватска ће увозити неке деривате сирове нафте који су заправо као и сама сирова нафта.
Нафта - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2022
ЕКОНОМИЈА
Путниковић: Добро је што Србија прави залихе сирове нафте и деривата
Када је реч о цени гаса, истакла је да су цене сада ниске и да је у једном тренутку цена гаса била и негативна, што је резултат чињенице да су западноевrопске земље напуниле складишта, спремајући се за ову зиму коју желе да проведу са што мање или без руског гаса
„Видећемо како ће бити у наредним месецима и недељама и све ће зависити од тога колико ће бити хладна зима у Европи и колико ће се трошити гас“, казала је Путниковић.
Додала је да можда не би требало да се прерано радујемо што је гас појефтинио али да ће његова цена током зиме зависити од климатске и ситуације са потрошњом енергената.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала