- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Блинкен: Русија ће остати заинтересована за извоз нафте и након увођења граничне цене

© AP Photo / Kevin LamarqueАмерички државни секретар Ентони Блинкен
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе су уверене да ће Русија остати заинтересована за извоз енергената чак и после увођења граничне цене, изјавио је државни секретар Ентони Блинкен.

„Које год одлуке да Русија донесе, претпостављам да ће јој бити у интересу да настави са испорукама енергената“, рекао је Блинкен на конференцији за новинаре у Немачкој.

Према његовом мишљењу, Москви је потребан извоз енергената како би одржала функционисање привреде и финансирање дејстава у Украјини.

„Увођење граничне цене у најмању руку смањује негативне последице тога што Русија наставља да продаје енергенте и притом их задржава на тржишту“, сматра државни секретар.

Претходно је Ројтерс, позивајући се на изворе, пренео да су се земље Г7 и Аустралија договориле да одреде фиксну цену руске нафте.
Европска унија је почетком октобра увела осми пакет санкција против Русије, који укључује законодавну основу за одређивање горње границе цена за транспорт руске нафте у треће земље морским путем. План је да се од 5. децембра 2022. године уведе ограничење цена нафте, а 5. фебруара 2023. године и за нафтне деривате. Тренутно се разматра ограничење цена гаса, али није донета коначна одлука.
Русија је више пута упозоравала да неће испоручивати нафту земљама које буду примењивале механизам принудног ограничења откупних цена.
Председник Русије Владимир Путин је коментаришући идеју Запада да ограничи цену руских енергената изјавио да Русија неће ништа испоручивати ван својих граница, уколико то буде у супротности са њеним интересима.
Бензинска пумпа - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2022
Специјална операција у Украјини
„Блумберг“: САД би да ограниче цену руске нафте на 60 долара, али и да је задрже на тржишту
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала