- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Опасан преседан: Циљ диверзије на „Северном току“ – потпуни прекид енергетских веза Европе и Русије

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаБрод за полагање гасоводних цеви "Фортуна"
Брод за полагање гасоводних цеви Фортуна - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2022
Пратите нас
Циљ експлозија на гасоводима „Северни ток“ био је да се у потпуности разоре обострано корисне енергетске везе Европе и Русије, саопштио је руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов.
„Напад на инфраструктуру, јединствену по степену безбедности, изузетно је опасан преседан, пошто је угрожен сваки значајан објекат, где год да се налази. Поготово што тај акт тероризма није могао бити изведен без директног учешћа државе“, оценио је Антонов у чланку за амерички лист „Нешенел интерест“.
Према његовом мишљењу, након диверзије на руским гасоводима на губитку су обични грађани и читаве гране индустрије.

„Циљ је да се потрошачи у Европи у потпуности преоријентишу на скупе ресурсе, било да је реч о страном течном природном гасу или новим 'чистим' технологијама“, приметио је руски дипломата.

Такође је констатовао да је убрзан процес деиндустријализације Европе, од чега имају очигледну корист Сједињене Америчке Државе.
Напади на гасоводе „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“ изведени су 26. септембра. Министарство одбране Русије раније је саопштило да су представници Ратне морнарице Велике Британије, који се налазе у граду Очакову у Николајевској области Украјине, учествовали у планирању, осигуравању и реализацији терористичког напада у Балтичком мору 26. септембра када су оштећени гасоводи „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“.
Руски председник Владимир Путин изјавио је да нема сумње да се по питању гасовода „Северни ток“ и „Северни ток 2“ ради о акту међународног тероризма. Према његовим речима, то је најопаснији преседан, јер конкуренти на тај начин терају Европљане да купују енергенте по вишим ценама.
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток у водама Данске - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2022
Специјална операција у Украјини
Патрушев: Највећу корист од терористичких напада на „Северни ток“ има Америка
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала