- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Западу је приоритет да се обрачуна с Русијом, а не да подржи борбу против величања нацизма

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова  - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2022
Пратите нас
Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова је гласање појединих западних земаља против руске резолуције у Генералној скупштини УН о борби против величања нацизма назвала политичким лицемерјем.
„Суштину резолуције могу довести у питање само неморални људи“, написала је Захарова на Телеграму.
Она је подсетила да су се прошле године по истом тексту нацрта резолуције у Генералној скупштини УН о борби против величања нацизма, земље ЕУ уздржале од гласања. Захарова је нагласила да су ове године западне земље гласале против и то и оне које су у 20. веку подржавале фашизам и оне које су од њега страдале и скоро исчезле.
Према њеном мишљењу, то је политичко лицемерје.
Захарова је рекла и да су покушаји политизације бацили сенку на усвајање нацрта резолуције.

„Ове године је усвајање тако важног документа протекло у сенци покушаја отворене политизације и настојања да се западне земље обрачунају са Русијом због украјинске кризе“, рекла је она.

Захарова је подвукла, да су државе на Западу покушале да онемогуће усвајање резолуције прибегавајући манипулацијама у процедури и доказујући још једном да нису спремне за отворен и конструктиван дијалог.
„Ипак, резултати гласања су јасно показали континуирану подршку међународне заједнице, која се сваке године изражава у Генералној скупштини УН, према традиционалној руској иницијативи. Уверени смо, да ће усвајање ове резолуције у великој мери допринети искорењивању расизма, расне дискриминације, ксенофобије и нетрпељивости“, закључила је Захарова.
Трећи комитет Генералне скупштине Уједињених нација је 4. новембра усвојио је руски нацрт резолуције о борби против величања нацизма. За документ под називом „Борба против величања нацизма, неонацизма и других типова праксе које доприносе ескалацији савремених облика расизма, расне дискриминације, ксенофобије и нетрпељивости повезане са њима“ гласало је 106 земаља, док је 15 било уздржано.
Раније је заменик директора департмана за хуманитарну сарадњу и људска права Министарства иностраних послова Русије Григориј Лукјанцев изјавио да су Италија, Аустрија и Немачка први пут у историји гласале на заседању Трећи комитет Генералне скупштине УН против руске резолуције.
Уједињене нације  - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2022
РУСИЈА
Комитет УН одобрио резолуцију Русије о борби против величања нацизма
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала