- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Артиљеријски одреди руских снага током специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Експлозије у Дњепропетровској и Полтавској области, САД желе да позову Украјину на Г20

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 257. УН су обећале да ће у најскорије време уклонити ограничења на извоз руског жита, изјавио је први заменик представника Русије у УН Дмитриј Пољански. Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова сматра да ће придруживање Украјине Европској унији трајати колико и њен распад.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:17 07.11.2022
Украјинске снаге трпе велике губитке и напуштају положаје код Артјомовска (Бахмута), који се налази под контролом Кијева, саопштио је новинарима заробљени украјински из 53. Посебне механизоване бригаде војник Павел Ткачук.
Човек је рекао да је непосредно пре заробљавања било сталних „гранатирања и пуцњаве”, услед чега су многи погинули и повређени. Према његовим речима, украјинске снаге безбедности држале су положаје у близини села Опитно. Након гранатирања, руски војници су ушли у град. Тада је група Ткачука и била заробљена.
„Морал је био прилично низак. Мало људи је хтело да остане на позицијама, чак и „старим“ (украјинским војницима), који су ту били неколико месеци, било је доста свега. Нови који су видели ова гранатирања, сталне окршаје, такође нису хтели да се жртвују и ту остану“, рекао је ратни заробљеник.
22:02 07.11.2022
У више градова Дњепропетровске области, која се налази под контролом Кијева, одјекују експлозије, пишу украјински телеграм канали.
Такође и у Кременчугу, Полтавска област, саопштио је градоначелник Виталиј Малецки.
Међутим, експлозије се чују и у Херсонској области.
22:00 07.11.2022
Председник САД Џозеф Бајден не планира састанак са руским колегом Владимиром Путином на маргинама самита Г20 који ће се одржати 15-16. новембра на Балију, саопштила је Бела кућа.
"Председник је јасно дао на знање да нема такву намеру", саопштила портпаролка Беле куће Карин Жан Пјер.
По њеним речима, САД желе да Украјина учествује на овом самиту, ако Русија тамо буде имала свог представника.
20:40 07.11.2022
Амерички држављанин Тимоти Грифин, који је дошао да се бори као плаћеник Легије странаца у Украјини, погинуо је током борби, јавила је телевизија Ен-Би-Си, позивајући се на изворе.
Они су одбили да дају више детаља, укључујући старост преминулог. Само се указује да је у Украјину дошао из државе Њујорк.
Овим је Грифин постао шести Американац за чију смрт се у овом тренутку зна, објашњава канал.
18:59 07.11.2022
Ситуација са снабдевањем електричном енергијом у Украјини је тешка, посебно у северним и централним регионима, рекао је председник управе националне енергетске компаније "Укренерго" Владимир Кудрицки.

„Пет интензивних ракетних напада и мноштво мањих није прошло незапажено за наш енергетски систем. Ремонтни тимови раде 24/7 како би се ликвидирали кварови. Ситуација је најтежа у Кијевској и Харковској области“, рекао је Кудрицки украјинским медијима.

Према његовим речима, у овим регионима фали више од хиљаду мегавата, због чега су уведене рестрикције.
„Потрошачи у овим регионима морају да издрже неколико дана, под условом да нема гранатирања, како би дошло до опипљивих побољшања за наше потрошаче, да би распореди искључивања били удобнији“, додао је Кудрицки.
16:01 07.11.2022
Током разговора са губернатором Тверске области Игором Рудењом, руски председник Владимир Путин је обећао да ће лично разговарати са Русима о питањима подршке мобилисаним.
Шеф региона је на радном састанку са предсендиком, између осталог, говорио и о исплатама мобилисаним. Председник је томе посветио посебну пажњу и напоменуо да је потребна директна комуницирати са људима на ову тему.
„Свакако ћу се и ја срести са људима и о томе разговарати, како бих чуо њих, како бих добио повратну информацију“, рекао је он.
Путин је такође замолио Рудењог да сумира искуство Тверске области у подршци мобилисаним. Поред тога, нагласио је да је важно прикупити "низ материјала и питања која треба решити", као и да се изнесу предлози у вези са тим. Губернатор је у одговору уверио да ће сви налози бити испуњени.
14:39 07.11.2022
Данас је из Херсона испловио последњи трајект са евакуисаним становницима. Сви који су желели да пређу на леву обалу, али нису успели, треба то да учине сами, изјавио је заменик шефа администрације Херсонске области Кирил Стремоусов.
Он је истакао да повратак на десну обалу није могућ.
Стремоусов је додао да сада почиње веома тешка фаза за град и позвао да се по сваку цену спасавају животи.
14:36 07.11.2022
Национализована имовина предузећа, међу којима су „Укрнафта“ и „Мотор Сич“, добила је статус војне имовине, саопштио је председник Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексеј Данилов.
Он је додао да је и управљање овом имовином пребачено на Министарство одбране.
„По завршетку ванредног стања, у складу са законом, ова имовина може бити враћена власницима, или ће им бити надокнађена вредност. Да би се задовољиле потребе земље под ванредним стањем, имамо право да доносимо такве одлуке“, објаснио је Данилов.
13:32 07.11.2022
У Украјину су стигли системи „NASAMS“ и „Aspide“, саопштио је министар одбране Украјине Алексеј Резников на свом Твитеру.
Раније је амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио да Вашингтон ради на испорукама два система „Насамс“ у Украјину у новембру.
12:17 07.11.2022
У Кијевској области уведене су ванредне рестрикције струје, ситуација у енергетском систему је напета, саопштила је прес служба Кијевског градског савета.
12:06 07.11.2022
Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Кировоградској, Полтавској, Сумској, Черкаској, Черниговској и Дњепропетровској области Украјине, следи из података Министарства за дигитални развој земље.
12:04 07.11.2022
Снабдевање струјом и водом у Херсону, прекинуто због украјинске диверзије 6. новембра, делимично је обновљено, саопштила је регионална администрација.
11:54 07.11.2022
Украјинске власти одлучиле су да национализују бројна предузећа у власништву украјинских олигарха, укључујући „Укрнафту“, „Укртатнафту“, „АвтоКрАЗ“ и „Мотор Сич“, а акције ових предузећа ће прећи у државну својину, пише лист „Економска правда“, позивајући се на изворе у Националној комисији за хартије од вредности и берзу и мањинске акционаре „Укрнафте“.
11:30 07.11.2022
Артиљеријске снаге Јужног војног округа руских снага током борбених дејстава у Запорошкој области - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2022
Специјална операција у Украјини
Руска војска одбила офанзиву украјинских снага у Херсонској области
11:04 07.11.2022
Заставице Русије и Украјине - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2022
Специјална операција у Украјини
Кремљ: Русија остаје отворена за преговоре са Украјином
10:49 07.11.2022
Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Николајевској области и делу Херсонске области под контролом Кијева.
10:01 07.11.2022
Запорошка област прелази са гривне на рубље од 1. јануара
Двовалутна зона у Запорошкој области престаће да функционише од 1. јануара 2023. године, једина званична валута биће руска рубља, изјавио је члан главног савета управе Запорошке области Владимир Рогов.
„Од 1. јануара 2023. у Запорошкој области ће престати да функционише двовалутна зона. Гривне се више неће примати. Једина званична валута биће руска рубља. Гривна ће отићи у историју“, рекао је Рогов за Спутњик.
У овој области тренутно се користе две валуте: уз руску рубљу, у оптицају је и украјинска гривна.
09:22 07.11.2022
У Одеској области објављена узбуна за ваздушну опасност.
09:21 07.11.2022
Саобраћај цивилних возила преко Дњепра понтонским трајектом привремено је обустављен, саопштила је управа Херсонске области.
09:12 07.11.2022
Након диверзије на далеководу у Херсону и даље постоје прекиди у струји и везама, планирано је да се све поправи у најскорије време, саопштио је заменик начелника регионалне администрације Кирил Стремоусов.
„И даље постоје прекиди у струји, јер разне структуре које представљају диверзантско-извиђачке групе... изводе неке терористичке нападе. Боримо се против тога и мислим да ће струја и комуникације ускоро бити обновљене“, саопштио је Стремоусов на Телеграму.
У недељу је администрација саопштила да је у Херсону и низу округа ове области, због терористичког напада на далековод, који су организовали украјински диверзанти, прекинута испорука воде и струје. Радови на санацији кварова су у току.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала