- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Очајнички притисак Запада на Србију: Зашто Дачић хитно мора да пренесе поруке у пет земаља ЕУ

CC BY 2.0 / Mantas Lang / Србија, САД, ЕУ - илустрација
Србија, САД, ЕУ - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2022
Пратите нас
Аљбин Курти је увек само гласноговорник политике САД, па тако треба читати и најаву да ће у децембру поднети захтев за пријем такозваног Косова у ЕУ. То је очајнички наставак сталног притиска САД на Србију како би је испровоцирали да посегне за потезима који би изазвали реакцију Запада, која би могла да буде веома озбиљна.
То за Спутњик каже дипломата у пензији Бранко Бранковић који сматра да је логично што ће министар спољних послова Ивица Дачић о свему разговарати са званичницима пет чланица ЕУ које нису признале самопроглашено Косово.

Курти би да поднесе захтев за пријем Косова у ЕУ

Дачић је обелоданио да има информације из Брисела да ће Курти у децембру поднети захтев за пријем такозваног Косова у ЕУ, односно за отпочињање процеса добијања статуса кандидата. Први човек српске дипломатије је због тога најавио хитне разговаре са званичницима свих пет земаља у ЕУ које не признају Косово.
О томе је већ причао са мађарским колегом Петером Сијартом који му је пренео да, иако је признала Косово, Мађарска неће подржати захтев Приштине за отпочињање процеса придруживања Косова, као што неће подржати разматрање предлога за његово чланство у Савету Европе.

Наставак перманентног притиска на Београд

За разлику од ових за сада шест земаља, неке чланице ЕУ и даље подржавају америчку политику иако су, како је приметио Бранковић, свесне да од тога нема ништа.
„Ово је наставак перманентног притиска, тим пре што смо успели и у овој садашњој кризи да останемо хладне главе, да урадимо оно што се може, али смо ставили јасно до знања да погром Срба и сличне ствари на Косову нећемо дозволити“, каже некадашњи дипломата за Спутњик.
Он додаје да је Куртијев захтев у најави врло смешан и волео би да види како би та провизорна влада у Приштини могла да испуни неке од неопходних услова да би ЕУ могла да размишља о томе да ли би они уопште могли да буду кандидати за чланство, а камоли да касније добију и неки бољи статус.
© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICСАД очајнички настављају стални притисак на Србију како би је испровоцирали да посегне за потезима који би изазвали реакцију Запада
Протестни скуп у Косовској Митровици - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2022
САД очајнички настављају стални притисак на Србију како би је испровоцирали да посегне за потезима који би изазвали реакцију Запада

Шарада са пропалим апликацијама Приштине

То је све, каже, једна шарада, као и то што су поднели захтев за Савет Европе па су пропали, као што су пропали и аплицирајући за чланство у Унеску и Интерполу. Тако је и са захтевом за чланство у УН од чега, наравно, нема ништа, додаје наш саговорник.
„ЕУ и САД чине све да се не испуни Бриселски споразум, не притискајући Косово да га испуни, па се поставља озбиљно питање – где је активност тих пет земаља које нису признале Косово унутар ЕУ да се не дозволи Косову да ради то што ради“, критичан је наш некадашњи амбасадор у УН.
Он објашњава зашто је недопустива њихова пасивност. Ако се којим, мало вероватним, случајем деси да крене неки поступак признавања Косова у УН, тих пет држава ће, сматра он, бити у великим проблемима. У Шпанији ће кренути одвајање Каталоније, у Румунији ће Трансилванија тражити издвајање, Кипар већ одавно пола земље не контролише, у трећини Словачке, где су Мађари, тражиће издвајање…
Такав сценарио би не само тим земљама, него и Европи, направио ужасне проблеме, истиче Бранковић.
„Не може тих пет земаља само да посматра са стране шта се догађа и да се не успротиве таквом понашању одређених земаља из ЕУ. Они могу као чланице ЕУ и да кажу – оставите се тога, ми нисмо признали и никада нећемо гласати да Приштина уђе у ЕУ“, јасан је наш саговорник.

Страшан притисак и на чланице ЕУ

Он од Дачића очекује да се тако и постави у разговорима који предстоје.
На питање, да ли као и ми и и тих пет земаља трпи притисак због непризнавања Косова, наш некадашњи дипломата каже да је и на њих притисак стравичан.
„Био сам до пре две године амбасадор у Румунији. Амерички амбасадор је на дневној бази обилазио чланове владе, парламента, кога све не, да притиска да Румунија попусти и призна Косово и да отвори процес са осталим земљама које га нису признале да га признају“, објашњава он шта се дешава иза дипломатске завесе.
Бранковић истиче да најава Куртијевог захтева за чланством у ЕУ не претставља само притисак на нас који би требало да нас узнемири. То је, како сматра, истовремено и показатељ да су и ЕУ и САД схватиле да од чланства Косова у УН нема ништа, да то не долази у обзир.
© AFP 2023 / ARMEND NIMANIАљбин Курти је увек само гласноговорник политике САД, па тако треба читати и најаву да ће у децембру поднети захтев за пријем такозваног Косова у ЕУ
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2022
Аљбин Курти је увек само гласноговорник политике САД, па тако треба читати и најаву да ће у децембру поднети захтев за пријем такозваног Косова у ЕУ

Нема шансе да подрже Куртија и САД

„Морају сада грчевито да покушају нешто да ураде. Пропали су у Савету Европе, пропали су у Унеску, Интерполу, морају нешто да извуку, јер основни притисак да Косово нешто буде је зато да САД извуку оправдање за то што су нас бомбардовали. Они га немају, а непредак Косова у било којој од ових институција, могли би да припишу себи као успех“, објашњава Бранковић.
Он, међутим, сматра да нема никакве шансе да пет чланица ЕУ које нису признале Косово, као ни Мађарска која је то урадила, подрже захтев Приштине за пријем у ЕУ.
„То је очајнички притисак САД не би ли нас убедили да признамо Косово, али то је и покушај дестабилизације наше владе јер им политика актуелних српских власти уопште не одговара, јер је тврд орах , јасно је рекла да погром Срба неће дозволити“, закључио је наш саговорник.
У видеу погледајте шта чека Косово и Метохију после одлуке Срба да напусте институције и да ли Курти прижељкује сукоб:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала