Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Операција „Лажне заставе“: Акција обавештајне службе земље Квинте за коју би се окривили Срби

© Sputnik / Теодор АнастасијевићЈариње
Јариње - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2022
Пратите нас
Једна обавештајна служба земље Квинте припрема операцију „Лажне заставе“ на северу Косова, каже за Спутњик Милован Дрецун, дугогодишњи шеф парламентарног одбора за Косово и Метохију. То су, објашњава, акције које изводи одређена земља која жели да прикрије учешће у њима.
Једна обавештајна служба је, према сазнању нашег саговорника, недавно договарала с искусним припадницима Тачијеве илегалне Обавештајне службе Косова (ШИК) и неким криминалцима да, ако буду проценили да је то потребно, изведу нападе на припаднике параполицијских специјалних јединица на северу или чак на међународно присуство.
„За све то би, наравно, оптужили Србе. Након тога, уследила је и провокација са дроном који је био извиђачки или је могао да буде и дрон-камиказа или да носи неку експлозивну направу. Имамо сада и присуство у региону једне фирме, приватне обавештајне компаније која ради за једну од земаља Квинте. Треба са тим повезати и тимове за хибридно деловање у Црној Гори и у Албанији и онда ситуација постаје јасна – ми морамо од свега тога да заштитимо наш народ и да цео процес одржимо у фази мира.“

Запад на потезу…

Због последњих догађаја на северу Косова, додаје он, може да дође до угрожавања стабилности српског народа, али не нашом кривицом. Створен је, каже наш саговорник, вакуум у функционисању привремених институција самоуправе и постоји опасност да Аљбин Курти са својим специјалним параполицијским деловањем овлада тим институцијама и полицијским станицама и да кажу да су интегрисали север Косова у тзв. државу Косово што би изазвало протесте Срба.
И поред добре сарадње са припадницима КФОР-а, Дрецуна забрињава чињеница да је КФОР дозволио да тридесетак припадника такозваних косовских безбедносних снага недавно први пут уђе на север Косова што је супротно договору из 2013. који је Хашим Тачи потписао са Јенсом Столтенбергом.
Представници српског народа су изласком из институција повукли, сматра Дрецун, самоодбрамбени политички потез са циљем да себи обезбеде колико-толико нормалан живот и да опстану на тим просторима. Сада је, каже, на Западном делу међународне заједнице, посебно на земљама Квинте и на Приштини, како ће се надаље понашати.
Треба подсетити на битну чињеницу, а то је да су Срби у привремене институције Приштине ушли управо на основу Бриселског споразума који је усвојен у косовској Скупштини, наводи Дрецун. Због тога је и нелогично што Аљбин Курти каже да не жели да га реализује и да он за њега не важи.
„Ако не постоји споразум, зашто онда позивате Србе да уђу у привремене институције самоуправе? Занимљиво је да амерички амбасадор сада каже да мора да се реши проблем, а не да се одложи одлука о регистарским таблицама, питам се зашто су уопште и прекидали тражење решења? Сматрам да је проблем који је створен због регистарских таблица заправо био њихова жеља да све искористе за мало ширу дестабилизацију,“ рекао је наш саговорник.

Тешко поново до преговора у УН

ЕУ са мандатом УН води преговоре Београда и Приштине, наглашава он и додаје да је питање политичких могућности да ли би овдашња власт могла да врати дијалог у УН. Дрецун каже да му се чини да нам таква политичка авантура није потребна већ да треба да се фокусирамо на заштиту српског народа и обезбеђивању услова да он живи у миру. Србија је, сматра, притиснута са две стране - да уведемо санкције Русији и да прихвати формулу „две Немачке” за тзв. Косово.
„Међутим, Србија је и под притиском због Републике Српске, многи покушавају да подрију кораке актуелне власти и против ње се води прави хибридни рат, посебно на информационом плану. И поред свега тога, најосетљивији смо на директно угрожавање опстанка српског народа на Космету. Курти може да иде до границе докле му се то одобри. САД желе контролисану ситуацију и због Украјине не желе ново жариште што не могу да кажем за Немачку или Велику Британију. Немачко-француски предлог о КиМ је потез који директно изазива унутрашњу дестабилизацију Србије поготово када се има у виду већинско расположење грађана наше земље”, нагласио је Дрецун.

Србија располаже значајном ватреном моћи

Он подвлачи да су одбрамбени капацитети наших полицијских и специјалних јединица последњих година подигнути на веома ефикасан ниво, да располажемо значајном ватреном моћи и обученим људством али има још простора да се систем доради. Ипак, он наглашава да Србија не планира никога да напада већ тражи на основу Резолуције 1244 да се обезбеди сигурно окружење за све.
„У последњој истанци, ако би се, не дај Боже, десила ситуација која би личила на нови погром, а да КФОР и ЕУЛЕКС не могу или не желе да заштите српски народ, Србија не би организовала молебане, већ би употребила све што јој је на располагању да заштити свој народ али далеко је од тога“, каже Милован Дрецун за Спутњик.
Војска Србије - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2022
СРБИЈА
Војска Србије оборила дрон у близини војних објеката у Рашкој
Министар одбране Србије Милош Вучевић - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2022
СРБИЈА
Министар одбране открио одакле је дошао дрон који је оборен код Рашке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала