- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ојачаће патриотизам: Зашто се у руским школама уводи основни курс војне обуке

© Sputnik / Александр Гальперин / Уђи у базу фотографијаРуски војни кадети
Руски војни кадети - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2022
Пратите нас
У техничким школама и колеџима у Русији, од следеће године, увешће се основни курс војне обуке који ће, како кажу за Сутњик руски експерти, ојачати патриотизам у земљи. Ученици ће проћи обуку руковања оружјем, савладати основе гађања, деловања у борби, коришћења заштитне опреме и пружања медицинске помоћи.
Према речима руског министра просвете Сергеја Кравцова, курс основне војне обуке, појавиће се у школама већ од следеће школске године.
Војни курс ће се појавити у школама од следеће школске године. Његова реализација ће трајати до 1.јануара“, изјавио је Кравцов.
Како пишу „Известија“, Министарство одбране Русије, подржало је иницијативу о враћању војне обуке за школарце и ученике колеџа и техничких школа.

Како ће тећи војна обука

Током трајања основног курса војне обуке, према речима руског војног историчара Јурија Кнутова, ученици школа имаће прилику да стекну нова знања, вештине и навике.
„Војни курс ће се одржавати ваннаставе. То ће бити додатне лекције. Преко лета, одржаваће се у двориштима школа, док ће преко зиме бити у сали за физичко.Током трајања курса, ученици ће проћи обуку пружања прве помоћи и демонтаже оружја. Што се тиче наставе, њу ће предавати људи који су служили у војсци. Такве курсеве обично држе официри у пензији“, објашњава саговорник Спутњика.
Према мишљењу заменика шефа Међународног комитета Савета федерације Русије Владимира Џабарова, током војне обуке, ученици неће излазити на полигоне, нити пуцати из оружја.
„Нисам сигуран да ће се ватрена обука изводити у школама. Ипак, рад са оружјем, захтева одређени узраст. Ученици дефинитивно неће излазити на војне полигоне, нити пуцати из оружја. Ово је још увек рано за младе људе. Они ће се упознавати са врстама оружја, имаће прилику да сазнају шта је нуклеарна експлозија, као и да се упознају са цртежима и шемама оружја. Осим тога, током лекције, инструктор може да покаже како се раставља и склапа оружје“, констатује наш саговорник.
Осим упознавања са врстама оружја, шемама и цртежима, ученици ће проћи обуку руковања оружјем, савладати основе гађања, деловања у борби, коришћења заштитне опреме и пружања медицинске помоћи.
Што се тиче медицинске помоћи, Џабаров додаје да је она корисна како за дечаке, тако и девојчице.
„Прва помоћ је корисна и за дечаке и за девојчице. У свакодневном животу, људи се сусрећу са ситуацијама у којима је потребно пружити прву помоћ“, констатује стручњак.

Ојачаће патриотизам

Према мишљењу нашег саговорника, овај курс ће ојачати патриотизам у земљи.
„Још седамдесетих година прошлог века, постојала је основна војна обука у школама. Она је била врло једноставна, али је затим укинута. Мислим да је увођење војног курса веома добра идеја. Он неће донети ништа друго осим користи. После његовог завршетка, младићу који планира да иде у војску или на факултет на ком постоји војни одсек, биће лакше да се прилагоди“, објашњава он.
Слично мишљење дели и Кнутов. Према његовим речима, захваљујући новим знањима, вештинама и навикама које стекну током војног курса, младићи ће бити спремнији и професионалнији током служења војске.
Војници у Русији служе годину дана. Првих месец дана траје обука. Међутим, за тих месец дана није увек могуће чак ни обучити војника првим вештинама. Ако дође спреман, онда ће, генерално, бити професионални..Умеће да рукује својим личним оружјем и неће га се плашити. Због тога, током трајања курса, ученици ће моћи да стечена знања, ако буде потребно, у будућности искористе у одбрани своје отаџбине“, наглашава стручњак.
Подсетимо, на јесен, неколико сенатора и посланика Државне думе предложило је да се основна војна обука врати у школско образовање. По овом питању, лидер партије „Праведна Русија“ Сергеј Миронов обратио се руском Министарству просвете и Министарству одбране. Војни ресор је констатовао релевантност иницијативе и подржао је.
Треба напоменути да је руско Министарство одбране истакло да је примерено да ученици током последње две године школовања посвете најмање 140 сати изучавању овог предмета.
Председник Русије Владимир Путин потписује указ о признавању независности ДНР и ЛНР - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2022
РУСИЈА
Путин потписао указ: Русија ће чувати и штитити традиционалне вредности
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала