- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Вашингтон предложио Кијеву да размисли о реалним позицијама на преговорима о Украјини

© AP Photo / Andrew HarnikСаветник за националну безбедност америчког председника Џејк Саливан
Саветник за националну безбедност америчког председника Џејк Саливан - Sputnik Србија, 1920, 13.11.2022
Пратите нас
Амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан предложио је украјинском председнику Владимиру Зеленском током недавног састанка да размисли о „реалистичним“ преговарачким позицијама, пише „Волстрит џурнал“, позивајући се на дипломате.
Према изворима листа, Вашингтон је позвао Кијев да покаже отвореност за идеју преговора.
„Двојица европских дипломата упозната са дискусијама рекла су да је Саливан препоручио тиму Зеленског да размисли о реалним захтевима и приоритетима на преговорима, укључујући и поновно разматрање свог објављеног циља... повратку контроле над Кримом“, наводи лист.
Како наводи лист, све већи број америчких званичника сматра да наредне недеље и месеци представљају могућност за Русију и Украјину да разматрају могуће преговоре. Вашингтон сматра да би почетак зиме могао да буде прекретница у сукобу у Украјини.
„Због изгледа да Украјина неће постићи значајније успехе на бојном пољу у наредним недељама, амерички званичници и неки од њихових европских колега почели су да се питају када ће друштво почети... да захтева мирно решење“, пише лист.
Лист примећује да су Сједињене Америчке Државе и савезници забринути да се због подршке Украјини њихове залихе оружја пребрзо исцрпљују.
„Говоримо Украјинцима да је на њима да одлуче када то да ураде (започну мировне преговоре). Али било би добро да их започну раније“, цитира лист једног од западноевропских дипломата.
Раније је Зеленски потписао указ о ступању на снагу Одлуке Савета за националну безбедност и одбрану Украјине о немогућности преговора са руским председником Владимиром Путином. Такође је изјавио да Украјина неће преговарати са Русијом, док је Путин њен председник.
Крајем октобра председник Русије Владимир Путин рекао је да је Русија спремна за преговоре о Украјини и позвао Кијев да одмах прекине сва борбена дејства.
Начелник Здруженог генералштаба америчке војске генерал Марк Мили. - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2022
СВЕТ
Амерички генерал: Постоји шанса за преговоре Русије и Украјине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала