- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Дарија Кисић потврђује за Спутњик: Србија мења прописе за породиљско одсуство

© Tanjug / Драган КујунџићРодитељи
Родитељи - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2022
Пратите нас
Новине у закону о породиљском одсуству које су у припреми између осталог подразумевају другачије рачунање породиљског одсуства, како у случају мама које су на време родиле, тако и превремено рођених беба, најавила је за Спутњик министарка за бригу о породици и демографију, др Дарија Кисић.
Она подсећа да се Србија, као и већина земаља у Европи, последњих деценија суочава са феноменом депопулације, што значи да нас је сваке године све мање.

Додатни напори за побољшање демографије

Један од најзначајнијих демографских показатеља јесте стопа фертилитета, која представља просечан број деце коју роди једна жена. Вредност овог показатеља у Србији последњих година је око 1,5. С обзиром да је за просто обнављање броја становника потребна вредност од 2,1, то јасно говори да сви морају да уложе додатне напоре да се побољша демографска слика Србије, каже Кисићева која је недавно у новоформираној Влади Србије преузела ресор бриге за породицу и демографију.
Она је додала да међу многобројним мерама које ће бити разматране у наредном периоду јесте и померање тачке од које се рачуна породиљско одсуство.
Тренутно будућа мама отвара породиљско одсуство 28 дана пре термина порођаја, али искуство је показало да настаје проблем када мама после 11 месеци од рођења детета треба да се врати на посао, будући да сада велики број жена тражи начин да продужи одсуство, узимајући нека друга боловања.

Системска решења

Намера Министарства за бригу о породици и демографију је да се то питање системски реши. Она напомиње да ће, такође, бити разматрана и мера којом ће се мамама превремено рођених беба, које више месеци проведу на одељењима неонатологије, продужити боловање за период колико им је дете било у болници.
У Србији се, како додаје, сваке године превремено роди нешто више од 4.000 беба и Министарство за бригу о породици и демографију жели да пружи пуну подршку њиховим родитељима.
© Фото : Спутњику уступио Зоран ПерићУ припреми су новине у закону о породиљском одсуству које између осталог подразумевају другачије рачунање породиљског одсуства
Осам беба, то је дневни рекорд породилишта у Пасјану, најлепша вест, али и знак да стручни тим може да изнесе најважнији посао болнице  - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2022
У припреми су новине у закону о породиљском одсуству које између осталог подразумевају другачије рачунање породиљског одсуства
Председница Удружења „Маме су закон“, Татјана Мацура за Спутњик каже да су, упркос томе што је мандат владе орочен на две године и није реално очекивати неке велике реформе у систему подршке породици, неке измене могуће. Оне које је министрака најавила су, како каже, вероватно, и резултат њеног разговора са различитим удружењима.

Решити проблеме предузетница

Један од тих захтева који је могуће реализовати у том периоду о коме су у Удружењу „Маме су закон“ разговарали са министарком ових дана тиче се, како каже, положаја предузетница које желе да постану мајке како би током трудничког боловања примале пуну накнаду као и жене запослене код послодавца.
Мацура напомиње да је министарка најавила да ће с тим увези организовати састанак са министарком здравља Даницом Грујичић јер је у надлежности тог министарства закон о здравственом осигурању који треба да се мења у овом случају.
„Питање проблема који мају породиље и труднице не може да буде једно ресорно питање него мора да се прожима у више различитих ресора и неопходно је да постоји и та хоризонтална комуникација међу надлежним министрима. Тако да је ова порука коју сада чујемо, добра порука то што ће нова министарка да води рачуна о томе да о овим питањима разговара са другим министарствима који могу да учествују у решавању проблема“, каже наша саговорница.

На потезу и друга министарства

Она очекује да ускоро буде организован састанак са министарком о томе да ли је могуће променити закон о здравственом осигурању како оне жене које самостално обављају делатност попут фризерки, књиговођа, зубарки и других, не би трпеле последице због тога што су принуђене да одржавају трудноћу и примају само 50 одсто надокнаде током одсуства са посла, него да примају 100 посто, као што то добијају оне са уговором закљученим са послодавцем.
То је, каже она, једна од ствари која може да се мења у кратком временском периоду.

„Постоје и неке друге измене које су могуће. Министарка је неке од њих и најавила. Ја очекујем и да се нађе решење за породице које имају више од четворо деце, зато што актуелни прописи препознају породице са четворо деце за какве постоји финансијска подршка. Али оне које имају петоро, шесторо, видели смо да има и оних са 11 деце, не могу да рачунају на такву врсту подршке државе“, напомиње председница Удружења „Маме су закон“.

Дужина породиљског и пријем у вртић

На питање о продужетку породиљског боловања које се сада завршава када беба наврши 11 месеци, које је најавила министарка, Мацура каже да садашње решење ствара проблем са пријемом деце у вртић. Она, како објашњава, не могу да буду примљена са мање од годину дана. Постоји дисбаланс између прописа који доноси Министарство образовања и овог о породиљском одсуству и неминовно је да се изађе у сусрет мамама, слаже се она са предлогом који је изнела министарка.
CC0 / Pixabay / Жена у Србији просечно рађа 1,5 деце, а за обнављање становништва неопходно је да роди 2,1 дете
Беба - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2022
Жена у Србији просечно рађа 1,5 деце, а за обнављање становништва неопходно је да роди 2,1 дете
На питање шта би, по њеном, пре свега, требало променити у закону о породиљском одсуству, она каже да је прво и основно то да предузетнице , које је закон из 2017. године препознао, више не буду дискриминисане, да се њихова права изједначе са женама које су запослене код послодавца.

Дискирминација и на основу „флексибилних“ уговора

„Имамо и проблем жена које су запослене са такозваним флексибилним уговорима који дају могућност послодавцу да лако раскине уговор са женом која иначе нема одређена права када је ангажована на такав начин. Између осталог не може да користи трудничко боловање, нема право на годишњи одмор, нема право на породиљско одсуство и одсуство ради неге детета него након порођаја прима накнаде које спадају у такозване „остале накнаде“.
Та група жена је вишеструко дискриминисана иако су запослене и од њихових издвајања за порезе и доприносе се, такође, пуни буџет Србије, каже Мацура за Спутњик.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала