- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Италијанска премијерка: Русија је у сваком случају крива за инцидент у Пољској

© AP Photo / Mast IrhamИталијанска премијерка Ђорђа Мелони
Италијанска премијерка Ђорђа Мелони - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
Пратите нас
Премијерка Италије Ђорђа Мелони сматра да одговорност за инцидент са ракетом која је пала на територију Пољске сноси Русија, иако је ракета припадала Украјини.
„Претпоставка да је у Пољску пала не руска, већ украјинска ракета противваздушне одбране, са нашег становишта мало мења суштину ствари: Русија систематски уништава украјинску цивилну инфраструктуру кршећи међународно право, а чињеница да бомбардовање на граници може погодити пољску територију Русима је добро познато и изгледа да су спремни да преузму тај ризик“, рекла је Мелонијева на конференцији за новинаре на маргинама самита Г20 у Индонезији.
Она је истакла је да „одговорност за оно што се догодило, по нашем мишљењу, у потпуности на Русији, чак и ако је украјинска ракета покушала да блокира бомбардовање цивилних објеката“.

Инцидент у Пољској

Пољски медији су 15. новембра јавили да су две ракете пале у Лублинском војводству на граници са Украјином, при чему су две особе погинуле. Министарство спољних послова земље саопштило је да је ракета која је пала у Пољској руске производње. Међутим, ова информација није потврђена у САД, а затим је председник САД Џозеф Бајден саопштио да према прелиминарним информацијама није тачна верзија да је у питању руска ракета.
Руско Министарство одбране саопштило је да тог дана није било напада на циљеве у близини украјинско-пољске границе, а објављене фотографије неких крхотина немају никакве везе са руским оружјем. Фотографије објављене у Пољској са места инцидента у Пшеводову недвосмислено указују да су тамо пали фрагменти ракете украјинског ПВО система С-300, истакли су у Министарству.
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је у среду да Алијанса нема доказа да је пад ракете у Пољску резултат намерних дејстава.
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган такође је изјавио да, према доступним подацима, Русија није умешана у инцидент са падом ракете у Пољској. Према речима турског лидера, немачки канцелар Олаф Шолц рекао је да је шест земаља НАТО-а разговарало о инциденту и закључило да је могла бити у питању техничка грешка, као и да ракета није била руска. Претходно је Асошиејтед прес, позивајући се на америчке званичнике, јавио да су ракету која је погодила Пољску, према прелиминарним подацима, испалиле украјинске трупе како би обориле руску ракету.
Оружане снаге Русије почеле су 10. октобра да изводе интензивне нападе на украјинску инфраструктуру – два дана након терористичког напада на Кримски мост иза кога, према наводима руских власти, стоје украјинске обавештајне службе. Напади се изводе на објекте енергетике, одбрамбене индустрије, војне команде и везе широм земље. Од тада се у украјинским регионима свакодневно, понекад и у целој земљи, објављују упозорења о ваздушним нападима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала