- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Небензја: Украјина и Пољска желе да испровоцирају директан сукоб Русије и НАТО

© AP Photo / Mary AltafferАмбасадор Русије у УН Василиј Небензја на седници Савета безбедности
Амбасадор Русије у УН Василиј Небензја на седници Савета безбедности - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
Пратите нас
Украјина и Пољска покушавају да искористе ситуацију с падом ракета на пољску територију како би испровоцирале директан сукоб Русије и НАТО, изјавио је стални представник Русије у Уједињеним нацијама Василиј Небензја.
Дипломата је на седници Савета безбедности Уједињених нација о ситуацији у Украјини истакао да се апсолутно неодговорна саопштења Кијева и Варшаве поводом инцидента не могу тумачити никако другачије.
Он је нагласио да украјински председник Владимир Зеленски, оптужујући Русију, није могао да не зна да је ракете које су пале на пољску територије испалила украјинска војска.
„Значи, ово није само намерна дезинформација, већ и свестан покушај да се НАТО, који посредно води рат са Русијом у Украјини, увуче у директан сукоб са нашом земљом“, објаснио је Небензја.
Представник Русије је, такође, оптужио украјинску противваздушну одбрану за систематске нападе на стамбене објекте, који се „невешто“ приписују руској војсци.
Зеленски је претходно изјавио новинарима да инсистира на томе да Украјина није одговорна за пад ракета на територију Пољске. Такође је тражио да се Кијеву омогући учешће у истрази.
Раније је „Си-Ен-Ен“, позивајући се на извор из америчке администрације, објавио да је украјинска војска обавестила Сједињене Америчке Државе и друге западне савезнике да је покушавала да пресретне руску ракету у временском периоду који се поклапа са инцидентом у Пољској, а такође и близу тог места.

Инцидент у Пољској

Пољски медији су 15. новембра јавили да су две ракете пале у Лублинском војводству на граници са Украјином, при чему су две особе погинуле. Министарство спољних послова земље саопштило је да је ракета која је пала у Пољској руске производње. Међутим, ова информација није потврђена у САД, а затим је председник САД Џозеф Бајден саопштио да према прелиминарним информацијама није тачна верзија да је у питању руска ракета.
Руско Министарство одбране саопштило је да тог дана није било напада на циљеве у близини украјинско-пољске границе, а објављене фотографије неких крхотина немају никакве везе са руским оружјем. Фотографије објављене у Пољској са места инцидента у Пшеводову недвосмислено указују да су тамо пали фрагменти ракете украјинског ПВО система С-300, истакли су у Министарству.
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је у среду да Алијанса нема доказа да је пад ракете у Пољску резултат намерних дејстава.
Вишецевни бацач ракета Ураган у зони специјалне војне операције у Украјини. - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
Специјална операција у Украјини
Турски експерт о инциденту у Пољској: Кијев од самог почетка покушава да увуче НАТО у сукоб
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала