- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Опасна провокација Кијева – Запад избегао велику бруку

CC0 / marijana / САД - Украјина
САД - Украјина  - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
Пратите нас
Пад украјинских ракета на територију Пољске намерна је провокација Кијева, с циљем да се изазове директан војни сукоб НАТО-a и Русије, иако би то имало стравичне последице за цео свет, оцењују руски експерти.
Руски политиколог Александар Носович не искључује могућност ни да је пад украјинских ракета „случајност“, јер је реч о самој граници Пољске и Украјине, али с друге стране, истиче он, ако се узме у обзир саопштење руског Министарства одбране да руска средства нису извршила никакве нападе на циљеве у близини украјинско-пољске државне границе, онда као сасвим реална остаје верзија о провокацији украјинске стране.
„Зашто би Украјини била потребна таква провокација – то је очигледно. Од почетка руске специјалне војне операције, од пролећа ове године, Кијев улаже све напоре да се руско-украјински војни сукоб прошири на друге земље, нове територије, како би се за Русију отворио други, трећи и четврти фронт. Они то не крију, говоре о томе апсолутно отворено“.
Носевич подсећа да је Алексеј Арестович, саветник у кабинету украјинског председника, неколико пута јавно предлагао Маји Санду, председници Молдавије, да крене на Придњестровље.
Зеленски је на недавном самиту ‘Кримске платформе’ рекао да ће ослобађање Украјине, Крима и Донбаса бити увертира за ослобађање и враћања Курилских острва у састав Јапана, Калињинграда у састав Немачке, а Абхазије и Јужне Осетије у састав Грузије... То јест, поставка да сукоб треба проширити и да у конфликт треба да укључи нове земље доминира у Кијеву, што верзију о провокацији чини прилично уверљивом“, каже Носевич.
Он истиче да чак и ако је ово била планирана провокација Кијева, аутори те провокације нису добили подршку својих ментора – САД, пошто је и амерички председник Џозеф Бајден признао да „прелиминарне информације оспоравају тврдње да је ракета лансирана из Русије“.
„Чак и ако су Пољска или Украјина саме покренуле ову провокацију за њих је већ сада све готово, јер амерички медији су већ пренели речи Џозефа Бајдена упућене америчким савезницима из НАТО-а да су ракете које су погодиле Пољску биле украјинске. Ако је то тако, онда заиста више нема о чему да се расправља“.
© AP Photo / Efrem LukatskyПад украјинских ракета на територију Пољске намерна је провокација Кијева, с циљем да се изазове директан војни сукоб НАТО-a и Русије
Украјински председник Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
Пад украјинских ракета на територију Пољске намерна је провокација Кијева, с циљем да се изазове директан војни сукоб НАТО-a и Русије

Кијев ће наставити са провокацијама

Говорећи о епилогу, Носевич сматра да је ова тема „већ исцрпљена“ и да се једноставно може затворити, јер не иде у прилог већини учесника тј. никоме, осим Русији која на то може да гледа са подсмехом.
„Дакле, амерички председник је своје већ рекао, обавештајне службе су се изјасниле и сви су рекли да је ракета која је погодила Пољску била украјинска. Сада је свима на Западу од користи да пажљиво затворе ово питање како се не би брукали“, констатује Носевич.
Након што су две ракете пале на територију Пољске, у граду Пшеводов на пет километара од границе са Украјином, Украјина, Пољска, балтичке земље и друге русофобичне државе пожуриле су да за тај инцидент диркетно оптуже Русију, док су касније поједини извори тамошњих медија користили и формулацију „ракета руске производње“.
Испоставиће се да су на територију Пољске пали делови ракете украјинског ПВО система С-300, што је потврдио и председник Пољске Анджеј Дуда.
Носевич упозорава да и у будуће Русија треба да очекује овакве и сличне провокације од стране Кијева.
„Режим Зеленског није адекватан и за његово самоодржање потребна му је даља ескалација сукоба, а да би тај режим опстао кијевским властима не одговарају преговори, нити мировни процеси. Стога ће, свакако, бити провокација Кијева“, упозорио је експерт.
На питање, како Русија може да се одбрани од таквих провокација, Носевич оцењује да би требало да појача обавештајни рад, како би могла на време да спречи планиране диверзије, а такође и да интензивира информациони рад, како би међународној јавности изнела доказе да Украјина таквим провокацијама намерно подрива међународну стабилност зарад остваривања својих политичких циљева.

НАТО јача источно крило

Упозорења да би НАТО, у сенци инцидента са украјинском ракетом која је пала на територију Пољске, могао да појача војну активност на источном крилу, делимично су оправдана, каже Носевич.
„У контексту овог инцидента, до тога неће доћи јер, као што сам већ рекао, сада ће покушати да прикоче са овом причом, да зажмуре и да се праве да се ништа није десило, јер ова прича баца лоше светло на земље НАТО-а и Украјину, а веома је корисна за Русију. Али ван контекста ове приче, наравно да ће доћи до јачања источног крила НАТО-а. То је један објективан процес који је већ у току, који траје дуги низ година, а који нема везе са украјинским догађајима“, истиче Носевич.
Према његовим речима, руски војни експерти су изнели доста аналитичких радова који доказују да милитаризација Пољске, Балтичких земаља и Румуније траје од њиховог уласка у НАТО и није никако повезана са Украјином.
Та милитаризација наведених европских земаља је почела много пре 2014. године и траје и данас, додао је експерт.
„То је јачање притисака на Русију... Дакле, доћи ће до јачања присуства НАТО-а на границама са Русијом, то се већ и дешава, а што време више буде одмицало то ће бити све активније“, закључио је експерт.
Министарство иностраних послова Руске Федерације - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
РУСИЈА
Русија: Хоће ли се Пољска извинити?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала