- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Вашингтон: Русија одговорна за ракетни инцидент у Пољској – без обзира на резултате истраге

© Sputnik / Vladimir Astapkovich / Уђи у базу фотографијаБела кућа у Вашингтону
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе сматрају Русију одговорном за ракетни инцидент у Пољској, без обзира на резултате истраге, изјавила је портпаролка Савета за националну безбедност Беле куће Адријен Вотсон.
„Какви год да буду коначни закључци, јасно је да је крајња одговорна страна за овај трагични инцидент Русија, која је испалила на Украјину ракете специјално предвиђене да погоде цивилну инфраструктуру. Украјина је имала и има право на самоодбрану“, истакла је Вотсонова.
Према њеним речима, Бела кућа „има пуно поверење“ у текућу истрагу Варшаве о овом инциденту и не намерава да истрчава пред руду, дајући процене пре него што се прикупе све потребне информације.
„Нисмо видели ништа што би било у супротности са прелиминарном проценом председника Дуде да је ова експлозија највероватније последица украјинске противваздушне ракете која је, нажалост, пала у Пољској. Наставићемо да транспарентно процењујемо догађаје и делићемо све нове информације како буду долазиле“, објаснила је портпаролка.
Истовремено, америчка конгресменка Марџори Тејлор Грин оптужила је украјинску војску за ракетни удар на Пољску и смрт цивила.
„Ракетни напад услед којег су погинуле две невине особе у Пољској највероватније је извела ПВО Украјине. Морамо да престанемо да дозвољавамо украјинском председнику Владимиру Зеленском да тражи новац и оружје од америчких пореских обвезника док покушава да нас увуче у трећи светски рат. Новца за Украјину више нема. Дошло је време да се тај сукоб оконча и да се тражи мир“, написала је она на Твитеру.

Инцидент у Пољској

Пољски медији су 15. новембра јавили да су две ракете пале у Лублинском војводству на граници са Украјином, при чему су две особе погинуле. Министарство спољних послова земље саопштило је да је ракета која је пала у Пољској руске производње. Међутим, ова информација није потврђена у САД, а затим је председник САД Џозеф Бајден саопштио да према прелиминарним информацијама није тачна верзија да је у питању руска ракета.
Руско Министарство одбране саопштило је да тог дана није било напада на циљеве у близини украјинско-пољске границе, а објављене фотографије неких крхотина немају никакве везе са руским оружјем. Фотографије објављене у Пољској са места инцидента у Пшеводову недвосмислено указују да су тамо пали фрагменти ракете украјинског ПВО система С-300, истакли су у Министарству.
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је у среду да Алијанса нема доказа да је пад ракете у Пољску резултат намерних дејстава.
Италијанска премијерка Ђорђа Мелони - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
СВЕТ
Италијанска премијерка: Русија је у сваком случају крива за инцидент у Пољској
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала