- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Блинкен: Вашингтон не види доказе који оповргавају пад украјинске ракете у Пољској

© AP Photo / Anupam NathАмерички државни секретар Ентони Блинкен
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе не виде никакве доказе који би били у супротности са прелиминарним налазима Варшаве да је ракета која је пала у источној Пољској украјинска, изјавио је амерички државни секретар Ентони Блинкен.
„Имамо пуно поверење у истрагу коју води пољска влада. Ценимо да је спроводе професионално и веома одмерено. И не желимо да истрчавамо са закључцима док се њихов посао не заврши. Још увек прикупљамо информације. Мислим да сте од нас чули да још нисмо видели ништа што би било у супротности са прелиминарном проценом председника (Пољске Анджеја) Дуде да је то највероватније последица пада украјинске ПВО ракете у Пољској, али ћемо наставити да процењујемо нове информације и објављујемо их“, објаснио је он.
Коментаришући речи председника Украјине Владимира Зеленског да ракета која је пала на територију Пољске није украјинска, Блинкен је нагласио да Украјина, Пољска, САД, као и земље НАТО-а и Г7 имају „обавезу да прате чињенице“.
„Све ово време одржавамо редован контакт са нашим украјинским партнерима. Данас сам поново разговарао са својим колегом, министром спољних послова (Украјине Дмитријем) Кулебом, после нашег јучерашњег разговора. Делимо информације које имамо. И, опет, истрага се наставља. Дакле, морамо да доведемо овај процес до краја“, рекао је он, додајући да је и Зеленски лично контактирао Дуду да „разјасни чињенице“.
Према његовим речима, украјинска страна је уверавала партнере да „спроводи свеобухватну анализу онога што се догодило“.
Истовремено, Блинкен тврди да је „најважнија чињеница“ да је „без обзира на конкретне детаље овог инцидента, Русија одговорна за оно што се догодило“, будући да изводи ракетне нападе на украјинску територију.
„Сада сваки дан видимо како Русија испаљује салву ракета на Украјину, настојећи да уништи њену критичну инфраструктуру. Украјина има право да се брани. И ми смо посвећени подршци Украјини у свим напорима које она чини да се одбрани“, додао је он.

Инцидент у Пољској

Пољски медији су 15. новембра јавили да су две ракете пале у Лублинском војводству на граници са Украјином, при чему су две особе погинуле. Министарство спољних послова земље саопштило је да је ракета која је пала у Пољској руске производње. Међутим, ова информација није потврђена у САД, а затим је председник САД Џозеф Бајден саопштио да према прелиминарним информацијама није тачна верзија да је у питању руска ракета.
Руско Министарство одбране саопштило је да тог дана није било напада на циљеве у близини украјинско-пољске границе, а објављене фотографије неких крхотина немају никакве везе са руским оружјем. Фотографије објављене у Пољској са места инцидента у Пшеводову недвосмислено указују да су тамо пали фрагменти ракете украјинског ПВО система С-300, истакли су у Министарству.
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је у среду да Алијанса нема доказа да је пад ракете у Пољску резултат намерних дејстава.
Бела кућа - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2022
Специјална операција у Украјини
Зеленски није убедио Бајдена да Кијев нема везе са падом ракете у Пољској
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала