- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски амбасадор упоредио пресуду о паду авиона МХ17 и инцидент у Пољској: Русија увек крива за све

© Sputnik / Alexey Kudenko / Уђи у базу фотографијаДео олупине „боинга 777“ МХ17 „Малезија ерлајнса“
Део олупине „боинга 777“ МХ17 „Малезија ерлајнса“ - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2022
Пратите нас
Министарство иностраних послова Холандије позвало је руског амбасадора у тој земљи Александра Шуљгина због реаговања Москве на пресуду суда у Хагу по предмету о паду малезијског авиона МХ17 2014. године на истоку Украјине, преноси агенција „Франс Прес“, позивајући се на холандски МИП.
„Русија својом реакцијом дискредитује холандску правну државу. То је апсолутно неприхватљиво“, објаснили су у холандском Министарству.

Реаговање руског амбасадора

Руски амбасадор у Холандији Александар Шуљгин скренуо је пажњу на сличност ситуације са судском пресудом о паду авиона МХ17 2014. године и реакцијом Запада на недавни ракетни инцидент у Пољској истакавши да увек за све криве Русију.

„Тренутна ситуација је аналогна ономе што видимо у вези са овом провокацијом са ракетом која је пала на пољску територију. Украјинци се, према дефиницији, уопште не доводе у сумњу, Холанђани никако не желе да суде и просуђују. Свеједно, Русија је крива за све. Нас увек за све окриве“, оценио је амбасадор.

Шуљгин је нагласио да је ток истраге поводом пада малезијског авиона био изузетно једностран, пристрасан, тенденциозан. Такође је додао да постоје сви знаци да су се судије трудиле да пресуду уклопе у унапред одређену верзију.
Амбасадор је поред тога истакао да Русија категорички демантује саопштења холандског суда да је руска страна утицала на устанике у Донбасу и да те оптужбе говоре о политичком налогу холандских власти.
Јуче је Окружни суд у Хагу завршио првостепено суђење по предмету о паду авиона МХ17 2014. године. У образложењу пресуде наводи се да је авион био оборен ракетом лансираном из ПВО система „Бук“ у Доњецкој области, тада под контролом ДНР. Суд је изрекао доживотне затворске казне тројици оптужених, док је руски држављанин Олег Пулатов проглашен невиним.
Након пресуде огласило се Министарство иностраних послова Русије саопштивши да Москва жали што је суд у Хагу занемарио принципе непристрасног суђења зарад политичке конјуктуре. МИП Русије сматра да је у основи поступка по предмету пада авиона МХ17 је политички налог усмерен против Русије.

Пад авиона МХ17

Судски процес у случају пада авиона на лету МХ17 почео је у Холандији 9. марта 2020. године. Суди се тројици држављана Русије и једном држављанину Украјине: Игору Гиркину, Сергеју Дубинском, Олегу Пулатову и Украјинцу Леониду Харченку. Пулатова на суду заступа међународна адвокатска група, док се осталима осумњиченима суди у одсуству. Осмог јуна 2021. године почело је разматрање предмета у меритуму. У оптужници холандског тужилаштва од децембра 2021. године тражи се да се сва четворица оптужених осуде на доживотну робију „због организованог уништавања авиона, које је довело до погибије 298 људи и убиства путника који су се налазили у авиону“.
Путнички авион „Боинга 777“ компаније „Малезија ерлајнс“, који је летео из Амстердама за Куала Лумпур, срушио се 17. јула 2014. године у близини Доњецка. Нико од 298 путника и чланова посада који су се налазили у авиону није преживео. Кијев је за катастрофу оптужио устанике у Донбасу, који су, са своје стране, изјавили да немају средства која би могла да оборе авион на тој висини. Украјинске власти одбиле су да доставе податке са својих радара, а САД нису доставиле истрази сателитске снимке, где се, како тврде, види тренутак лансирања ракете. Без обзира на ратна дејства, Кијев није затварао небо изнад Донбаса за међународне путничке авионе. Како је изјављивао заменик генералног тужиоца Русије Николај Виниченко, руска страна предала је Холандији не само податке са руских радара, већ и документа која сведоче да је ракета „Бук“, која је оборила авион, припадала Украјини и лансирана са територије под контролом Кијева, али су истражитељи игнорисали ту информацију.
Заседање Европског парламента у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2022
РУСИЈА
Парламентарна скупштина Савета Европе усвојила резолуцију о паду малезијског Боинга
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала