- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Несвакидашњи потез америчког тужилаштва у истрази против Доналда Трампа

© AP Photo / Andrew HarnikДоналд Трамп
Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2022
Пратите нас
Амерички државни тужилац Мерик Гарланд именовао је Џека Смита за специјалног саветника у случају истраге против бившег председника Доналда Трампа.
Смит, који је, између осталог, радио и као тужилац за ратне злочине у Хагу, надгледаће истрагу о томе како је Трамп поступао са осетљивим владиним документима који су, према наводима тужилаштва, нађени у његовој резиденцији у Мар-а-Лагу, као и о томе да ли је утицао на пренос власти након председничких избора 2020. године, пренео је Ројтерс.

Специјални саветник због политичке осетљивости

Гарландово именовање Смита уследило је три дана након што је Доналд Трамп објавио да ће ући у трку за председничког кандидата републиканаца, као и пошто је амерички председник Џозеф Бајден исказао намеру да се кандидује за други мандат.
„Због последњег развоја догађаја, укључујући најаву бившег и садашњег председника да ће се кандидовати на следећим изборима, одлучио сам да је у јавном интересу да именујем специјалног саветника“, рекао је Гарланд у америчком министарству правде.
Специјални саветници повремено се именују како би истраживали политички осетљиве случајеве и они то раде са одређеном дозом независности у односу на министарство правде, наводи Ројтерс
Смит је након именовања изјавио да ће у свом раду бити независан, као и да ће настојати да истрага напредује убрзано и ефикасно. Додао је да ће усмеравати истрагу да биде експедитивна и темељна, без обзира на то какав резултат чињенице и закон донесу.
Трамп је рекао да се неће мешати у истрагу специјалног саветника.
„Шест година пролазим кроз ово и немам намеру да то више радим“, рекао је Трамп.
Џозеф Бајден, који је именовао Гарланда за тужиоца, није одговарао на питања новинара, који су покушали да од њега добију изјаву у вези са тим. Званичник Беле куће, који је инсистирао на анонимности, рекао је да председничка администрација није умешана у одлуку о именовању Смита.

Тужилац за ратне злочине на Косову и Метохији

Ово је други пут да америчко министарство правде именује специјалне саветнике у вези са истрагама о Доналду Трампу. Претходно је некадашњи директор ФБИ Роберт Мулер био именован 2017. године у истрази председничке кампање 2016. и Трампових веза са Русијом, али је утврдио да нема доказа за кривичну истрагу.
Трамп истрагу о поверљивим документима и његовом утицају на немире на Капитолу приликом предаје председничке власти назива политички мотивисаним ловом на вештице. Он је поднео грађанску тужбу како би одложио истрагу о документима и како би неке од њих учинио недоступним истражитељима.
Иако је главни тужилац Мерик Гарланд надређен специјалном саветнику, именовањем тог независног органа даје му одређену политичку дистанцу која може да изгради веће поверење ка истрази, наводи Ројтерс, додајући да ће тужиоци заједно са Смитом радити на истрагама у вези са Трампом.
Џек Смит је у каријери био главни тужилац за истрагу ратних злочина на Косову у Специјалном суду у Хагу, федерални и државни тужилац у држави Њујорк, као и надзорник у министарству правде САД.
Седиште ФБИ у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2022
СВЕТ
Дубока држава не бира средства да заустави Трампа – бивши председник спремио одговор
Амерички председник Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2022
СВЕТ
Трамп: ФБИ ми је одузео пасоше, агенти су могли да подметну шта год су хтели током претреса
Доналд Трамп у посети Тексасу - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2022
СВЕТ
Амерички медији: У Трамповој резиденцији нађени строго поверљиви документи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала