- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Преминула глумица Татјана Бељакова, чувена по улози Георгине из „Радована трећег“

CC0 / Unsplash / Ин мемориам свећа
Ин мемориам свећа - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2022
Пратите нас
Глумица Татјана Бељакова преминула је ноћас у Београду у 89. години. Била је најпознатија по улози Георгине у чувеној представи „Радован трећи“ Душана Ковачевића у режији Љубомира Муција Драшкића.
Татјана Бељакова била је југословенска филмска и позоришна глумица. Завршила је Академију за позориште, филм, радио и телевизију у Београду.
Од 1956. године била је члан Београдске комедије, затим Савременог позоришта, а у Атељеу 212 од 1961. године, где је дочекала и пензију.
За Светски Дан позоришта 2020. године Атеље 212 је као поклон својој публици емитовао онлајн култну представу „Радован трећи“, премијерно изведену 30. децембра 1973. године, у којој су своје роле маестрално одиграли и: Зоран Радмиловић, Маја Чучковић, Мира Бањац, Милутин Бутковић, Ташко Начић, Милан Цаци Михаиловић и Татјана Бељакова као Георгина.
Прву филмску улогу је остварила у филму „Велики и мали“ (1956) редитеља Владимира Погачића, а играла је и у његовој „Пукотини раја“ (1959), затим „Другу председнику центарфору“ (1960), „Нема малих богова“ (1961) са Миодрагом Петровићем Чкаљом и Мијом Алексићем, „Љубав и понека псовка“ (1969) Антуна Врдољака и другима. Од серија појављивала се у „Куда иду дивље свиње“, „Врућ ветар“ и другима.
На друштвеним мрежама се од глумице се опростио и њен колега Милан Цаци Михаиловић.
„Отишла је у вечност права дама, моја драга колегиница, моја дивна партнерка, мој искрени пријатељ Тања Бељакова. Мир Њеној души“, написао је Михаиловић уз заједничку фотографију с глумицом.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала