- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва упозорава на последице: Идеје о враћању руског острва Врангел Вашингтону – екстремистичке

© Sputnik / Вера Костамо / Уђи у базу фотографијаБели медведи у заливу Драги на Врангеловом острву на Чукотки
Бели медведи у заливу Драги на Врангеловом острву на Чукотки - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2022
Пратите нас
Идеје појединих америчких стручњака о „враћању“ руског острва Врангел Американцима су екстремистичке јер је његова припадност Русији неоспорна, рекао је за Спутњик руски дипломата, председник Комитета високих званичника Арктичког савета Николај Корчунов.
Како оцењује, у контексту невиђеног заоштравања конфронтације у руско-америчким односима не изненађује појава различитих „екстремистичких иницијатива“.
„Покушаји да се Русији изнесу територијалне претензије, произвољно тумачећи чињенице и мењајући историју, очигледно су контрапродуктивни и носе опасност од последица“, истакао је Корчунов.
Истовремено је подсетио да Бела кућа не оспорава припадност острва Врангел Русији.

„Наша земља има потпуни суверенитет над том северном територијом и приобалним водама. Мислим да власти у Вашингтону неће ризиковати и на неком озбиљном нивоу покренути територијално питање везано за руско-америчку границу. Наш одговор би био моменталан“, упозорио је руски дипломата.

По његовим речима, предлози о „враћању“ острва САД су провокативни и износе их „одређене маргиналне личности искључиво у циљу сопствене промоције“.
Раније је колумниста листа „Вол стрит џурнал“ Томас Денс објавио да САД треба да поврате острво Врангел, јер је, по његовим речима, острво припадало Америци, али је Совјетски Савез заузео ту територију 1924. године након што је Москва послала на острво топовњачу.
Острво Врангел названо је по чувеном руском морепловцу Фердинанду Врангелу. Улази у састав истоименог природног резервата и представља најсеверније место на листи Светске баштине УНЕСКО – налази се истовремено у источној и западној хемисфери.
Арктик - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2022
СВЕТ
Медији: Пентагон намерно „провоцира“ Русију на Арктику
Припадници јединице за специјалне намене Руске Федерације у области Северног пола - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2022
РУСИЈА
Американци меркају острво Врангел - Русија неће дати ни педаљ своје земље
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала