Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Архимандрит Иларион хиротонисан за епископа новобрдског /фото/

© Фото : Канцеларија за Косово и МетохијуАрхимандрит Иларион хиротонисан за епископа новобрдског
Архимандрит Иларион хиротонисан за епископа новобрдског - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2022
Пратите нас
Игуман манастира Драганца, код Гњилана, архимандрит Иларион хиротонисан је данас у Храму Светог Саве за викара патријарха српског са титулом епископ новобрдски.
Свету архијерејску литургију, у оквиру које је и извршен чин хиротоније, служио је патријарх Порфирије уз саслуживање архиепископа, међу којима су били архиепископ охридски и митрополит скопски Јован, митрополит црногорско-приморски Јоаникије и епископи Српске православне цркве.
Уручујући епископу Илариону жезал — симбол архијерејске службе, постојаног ношења крста, усрдне бриге за народ Божји и ревности за правду Господњу, Порфирије је поручио да избор неког за епископа не личи на било коју врсту избора коју људи врше појединачно или као заједница јер је то избор дат од Бога који је истина, правда и љубав и не може бити погрешан.
„То не значи да је сам подвиг и труд епископа нешто што иде по аутоматизму и да нису могуће и људске погрешке и људски промашаји. Међутим, када је реч о избору — ту нема грешке, а када је реч о подвигу — њему је неопходна и наша слобода, наш труд и напор. Ако тога има, онда та почетна исправна одлука бива, опростите на изразу, пун погодак и на крају подвиг“, казао је патријарх Порфирије.
Обраћајући се епископу Илариону, патријарх је казао да је владика показао да зна да се поистовети са Христом и са ближњим.
„Више од половине свог живота сте провели на Косову, распетом, страдалном, али и месту васкрсења, васкрсавања, месту победе, победе истине Христове и љубави Његове“, рекао је патријарх српски.
Владика Иларион захвалио је свима на данашњем избору и у својој беседи нагласио да је нарочито Богу благодаран на томе што је могао као свештеномонах верни народ да упознаје и да се са њим сроди кроз песму и муку, кроз здравице и опела, кроз болести и исцељења, кроз падове и исповести, кроз молитве и заједничку чашу, саопштила је Српска православна црква.
„Идем, браћо и сестре, на пут за мене нов и, у извесној мери, непознат. Молим се истрајно да се и на мени оствари тајна коју сведочи Свети Игњатије Богоносац следећим речима: ‘Тамо где се појави епископ, тамо нека буде и мноштво народа, као што тамо где је Исус Христос, тамо је и саборна Црква’; да служећи градим, благодаћу Духа Светог, заједницу оних који се спасавају. Служећи Светом олтару Христовом надам се да ћу и више него до сада из њега да примам утеху којом ћу моћи да тешим народ Божји и да му сведочим да од почетка све беше добро веома, а да ће, уз помоћ Христа Васкрслога, бити још и боље“, навео је владика Иларион.
Поред многобројних верника, светој литургији су присуствовали и потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, министар здравља Даница Грујић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Владимир Рогановић, директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон, преставници цркава и верских заједница, драмски уметници Воја Брајовић, Тања Бошковић, Милица Михајловић, Ненад Јездић и Бранислав Зеремски, многобројни посланици културног и јавног живота престонице.
Овим поводом, Петковић је на друштвеним мрежама поручио да га посебно радује да је овом свечаном чину у Храму Светог Саве присуствовао велики број верника са Косова и Метохије, који су дошли уз организацију и помоћ Канцеларије за Косово и Метохију.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала