- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Ердоган: Немогуће је да се операција на северу Сирије ограничи само на ваздушну

© Sputnik / Лола ЂорђевићРеџеп Тајип Ердоган
Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2022
Пратите нас
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је да је немогуће да се операција на северу Сирије, усмерена против припадника Радничке партије Курдистана, ограничи само на ваздушну и додао да ће у вези с тим Анкара спровести консултације и предузети одговарајуће мере.
„Немогуће је да се то ограничи само на ваздушну операцију. Колико би копнених снага требало да буде ангажовано у тој операцији решиће заједно наши надлежни одреди, Министарство одбране и Генералштаб. Одржаћемо консултације, а затим ћемо предузети одговарајуће кораке. Већ смо успоставили дипломатске односе са земљама које су ту присутне и предузели смо и предузимамо одговарајуће кораке“, рекао је Ердоган новинарима у авиону након повратка из Катара.
Ердоган је оценио да је ваздушна операција Турске на северу Ирака и Сирије протекла успешно.
„У извођењу ваздушне операције учествовало је око 70 борбених и помоћних авиона и беспилотних летелица. Током операције је успешно уништено 89 циљева, скровишта, бункера, пећина, тунела, складишта муниције, такозваних штабова и кампова за обуку терориста који прете нашој земљи, нацији и безбедности граница на северу Сирије и Ирака. У овом тренутку с високом прецизношћу је погођено 45 објеката терориста на територији од 140 километара унутар северног дела Ирака и 44 циља на територији од 20 километара унутар Сирије“, рекао је Ердоган.
Турски председник је, такође, рекао да с руским председником Владимиром Путином није разговарао о ваздушној операцији Турске на северу Сирије.
„Нисам имао никакве разговоре с господином Бајденом, или господином Путином поводом те операције. Али и Бајден, и Путин знају да можемо да предузмемо такве операције у том региону у било које време. Искрено говорећи, као и у овом случају, увек говоримо да можемо да дођемо изненада, током ноћи“, рекао је Ердоган.
Анкара је у недељу спровела ваздушну операцију против сиријског крила Радничке партије Курдистана на северу те земље. Гађан је град Кобани, а напади су изведени и на северу Ирака. Министарство одбране Турске је саопштило да је уништено 89 циљева.
Војни авион Ф-16 турске војне авијације - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2022
СВЕТ
Турска покренула нову операцију на северу Сирије и Ирака - погођено 89 циљева
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала