- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лукашенко о паду ракета у Пољској: Не постоје такве случајности, ово личи на договор

© AP PhotoЕксперти на месту пада ракете у пограничном пољском граду Пшеводову
Експерти на месту пада ракете у пограничном пољском граду Пшеводову - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2022
Пратите нас
Ракета која је пала на територију Пољске била је украјинска, а ситуација у целини личи на договор, сматра председник Белорусије Александар Лукашенко.
„Нешто је пало на територију Пољске. Али нико не поставља елементарно питање: зашто се ова помахнитала ракета коју је испалила украјинска војска... тако окренула и кренула у супротном правцу (на запад)? Јер, пуцали су на исток – одатле лете руске ракете. Нека одговоре професионалци. То се не дешава. Нема таквих случајности“, рекао је Лукашенко током састанка са председником Удмуртије Александром Бречаловом.
Лукашенко је приметио да „у том тренутку, када су Украјинци лансирали ракету С-300... није било (руских) ракета у ваздуху“.
„Какве су објекте гађали? Они ћуте и Американци ћуте. Они схватају да и ми контролишемо ову територију, видимо нешто. Зашто су баш за време самита Г20 изненада напали НАТО државу, како је то првобитно представљено? Бојим се да извлачим закључке, али личи на неки договор, нема друге“, рекао је белоруски председник.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2022
СВЕТ
Блинкен: Вашингтон не види доказе који оповргавају пад украјинске ракете у Пољској
Лукашенко је скренуо пажњу и на то да пад ракете на територију Пољске већ нестаје из тема које покрећу западни медији.
„Сада се против нас води жесток рат. Овај пример показује: опекли су се и брзо покушавају да... затворе ову тему. На Западу се већ о томе скоро и не говори. Пољаци и Украјинци жале што то није руска ракета: треба им да нас провоцирају, потребна им је ескалација“, оценио је он.
Увече 15. новембра на територију Пољске у близини границе са Украјином пале су ракете, погинуле су две особе. У почетку је Варшава навела да су ракете руске производње и да земља сазива Савет НАТО-а. Међутим, у среду је пољски председник Анджеј Дуда оценио да је велика вероватноћа да су ракете припадале Украјини.
Руско Министарство одбране саопштило је да тог дана није било напада на циљеве у близини украјинско-пољске границе. Касније је прецизирано да фотографије, објављене у Пољској са места инцидента у Пшеводову, недвосмислено указују да су тамо пали фрагменти ракете украјинског ПВО система С-300.
Председник Украјине Владимир Зеленски у среду је изјавио да је сигуран да Кијев није умешан у инцидент у Пољској. Међустим, Зеленски је већ у четвртак рекао да није 100 одсто сигуран шта се догодило.
Украјински војник  - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2022
Подкаст
Да ли је циљ украјинске ракете био – трећи светски рат? | Од четвртка до четвртка
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала