- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Сусрет који се неће свидети Америци: Шта договарају Саудијска Арабија и Кина

© AP Photo / Ricardo MazalanМухамед бин Салман
Мухамед бин Салман - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2022
Пратите нас
Посета кинсеког лидера Си Ђинпинга Саудијској Арабији заказана за децембар а која је припремана годину дана показује да је заливска краљевина подредила америчке интересе сопственим, као и да је направила први корак ка дедоларизацији.
Јачање трговинских веза и регионалне безбедности биће приоритети током предстојеће посете кинеског председника Си Ђинпинга Саудијској Арабији, изјавио је саудијски министар спољних послова Адел ал Џубеир.
Он није изнео детаље посете првог човека Кине, али је истакао да су сусрети кинеских и саудијских лидера „природни“, подсетивши да је Кина највећи трговински партнер Саудијске Арабије.
Извори упознати са организацијом Сијеве посете потврдили су да се посета припремала годину дана и да ће кинески лидер допутовати у другој половини децембра и присуствовати самиту Кине и Заливских држава заједно са лидерима шесточланог Савета за сарадњу у Персијском Заливу.

Саудијска Арабија окреће леђа Америци

Посета кинеског лидера Си Ђинпинга Саудијској Арабији наставак је ширег процеса подстакнутог врло добрим функционисањем и БРИКС-а и Шангајске организације за сарадњу (ШОС) у којима су Кина и Русија кључне државе, сматра консултант Бранко Павловић.
БРИКС и ШОС су организације све привлачније за многе државе у свету као оквир у коме је могућ развој и сарадња без уцена и притисака, што је и предуслов у ком се и Кина развија много боље и брже од свих других, не само због својих унутрашњих политика него и због оквира који је изграђен кроз читав низ међународних организација.
Председник Џо Бајден разговара са британским премијером Ришијем Сунаком док француски председник Емануел Макрон, лево, и канадски премијер Џастин Трудо слушају током састанка лидера Г7 и НАТО-а на Балију - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2022
СВЕТ
Самит Г20: Како је пропао покушај осуде Русије?
А то је довело и до тога да Саудијска Арабија темељно промени своју политику у смислу да из позиције потпуног подређивања интересима Америке, сада своје интересе ставља у први план.
„То не значи да ће они прекинути односе са Америком али то је огромна разлика кад држава ставља своје интересе у први план или кад подређује своје интересе Америци. Тако да из тих чињеница долази до тога да је много боља и тешња сарадња Саудијске Арабије и Кине потпуно логичан наставак тих процеса. У тим процесима, по природи ствари, пошто су то комплементарне економије, избегавање долара као средства плаћања појављује се као потпуно логичан план“.

Први саудијски корак у процесу дедоларизације

На једној страни БРИКС независно од Саудијске Арабије, оперативно ради на стварању једног концепта који би смањио значај и утицај долара у свету, прецизније речено, који би свео утицај долара на онај који му припада без његове злоупотребе, што је основ политике САД.
У оквиру тога читав низ држава у билатералној сарадњи, што се сад очекује од Кине и Саудијске Арабије, уговарају плаћања у домаћој валути као први корак у процесу дедоларизације светске економије и зато је посета Сија Саудијској Арабији следи из свега онога што се већ догодило и то „није никакво изненађење и не пада с неба“.
Џозеф Бајден и саудијски принц Мохамед бин Салман - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2022
СВЕТ
Тотални преокрет: Бајден стао у заштиту саудијског престолонаследника од америчких судова
Ипак, прерано је рећи да Кина од САД преузима улогу главног партнера Саудијске Арабије, без обзира на фијаско Бајденове посете заливској краљевини, јер је Саудијска Арабија засновала своју безбедност на америчком наоружању, а такође ће водити рачуна и о финансијским везама са САД и неће повлачити потезе којима то угрожава.
„Али у другим доменима сасвим сигурно ће доћи до значајније сарадње и сасвим сигурно ће се сама Саудијска Арабија трудити да изађе из свих замки потпуне везаности за долар и лагано кренути ка изласку из тог нежељеног загрљаја. То је један процес за који не можемо да кажемо да ће се догодити ни ове ни следеће године, али свођење сарадње с Америком на један рационалан однос неминовна је ствар, У оквиру тога, Кина као највећа привреда света ће свакако и у пословима са Саудијском Арабијом заузети важно место“.
Џозеф Бајден и Мухамед бин Салман - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2022
СВЕТ
Бела кућа бесна: Саудијска Арабија ће се суочити са последицама због смањења производње нафте
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала