Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Добили смо најновије обавештајне податке, ситуација на КиМ је на ивици сукоба

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је, према најновијим обавештајним подацима, ситуација на северу КиМ веома тешка, како је рекао, буквално на ивици сукоба и навео да ће се вечерас састати тим поводом са Србима са севера КиМ, као и са Ивицом Дачићем, Милошем Вучевићем и Миланом Мојсиловићем.
"Ми смо малопре добили најновије обавештајне податке и ситуација је веома тешка, на ивици сукоба буквално. И знам да ће ми представници Срба рећи да су сити свега и да неће да трпе више и да могу сви да погину, али живот сваког од њих и сваког човека нам је важнији од свега и да морају да разумеју нашу молбу и тај наш захтев. Зато ћу и до касно ноћас да останем", рекао је Вучић у ванредним обраћању грађанима након повратка из Брисела.
Како је рекао, сутра од прве смене на КиМ предстоји тежак период.
"Морамо да будемо забринути, али нема разлога за панику. Када имате посла са неодговорним људима који се играју животима туђе деце, са таквом лакоћом... Борељ је пуно пута данас упозорио представника Приштина и рекао - имамо обавештајне податке, биће великих проблема", рекао је Вучић.
Истакао је да Срби на северу КиМ добро знају да није њихова обавеза да плаћају харач који није нигде прописан.
"Ја ћу вечерас касније имати кратак сантанак са Дачићем, Мојсиловићем и Вучевићем, касније поново са Мојсиловићем и Вучевићем, а од 22 или 23 сата и са Србима са КиМ, па ћемо ваљда до ујутру да завршимо. Моја молба биће врло јасна, да покушамо да сачувамо мир", рекао је Вучић.
Истакао је да српска страна ниједног секунда ниаје желела сукобе, већ из избегавала до крајњих граница.
Србија ће, како је рекао, поштовати захтев Бореља и нећемо издавати нове таблице, а чак нећемо ни обљавати таблице у наредном периоду, док је са друге стане јасно да Курти неће молбу Бореља да поштује.
Он је навео и да је све што постоји од полиције у Приштини послато у четири правца.
"Од пута Србица-Зубин Поток, преко Чечева, Јасеновик... Свуда су поставили специјалне јединице. За нас је проблем што Срби довољно добро знају да није њихова обавеза да плаћају харач који није прописан ниједним законом или актом. Постоји огроман бес код српског становништва на северу КиМ и ја ћу вечерас имати поново састанак са министром одбране", навео је Вучић.
Он је још једанпут замолио међународну заједницу и западне силе које имају утицај на Приштину да покушају да га искористе и да покушају да убеде Куртија и да помогну да се сачува мир.

Очигледно Приштина жели сукобе и припрема их месецима

Вучић је изјавио да је Београд био спреман да прихвати предлог ЕУ - да не издаје нове таблице, али да Приштина суспендује све акције у вези са пререгистрацијом возила, али да друга страна то није желела, те поручио да се из тога види да неко други жели сукобе и припрема их месецима.
Вучић је прочитао како је требало да гласи, не договор, нити нешто што би било потписано, већ усмена изјава Жозепа Борела - о мерама за избегавање ескалације, што је, каже, било неутрално.
“Да Косово суспендује све акције везане за пререгистрацију, а Србија да не издаје и не обнавља таблице, на местима која се налазе на КиМ. Ми смо прихватили, и рекли - дајте да разговарамо наредних месеци, остаће КМ табле, нећемо издавати нове, али неће ни они да наплаћују казне, само да имамо времена за разговарамо и договарамо”, пренео је Вучић.
Поновио је да је свакако боље да се 100 година разговара, него да се један дан се сукобљавамо, додајући да је то неколико пута поновио и на састанцима у Бриселу, чак и на нешто јаснији и бруталнији начин и пред Аљбином Куритјем и представницима ЕУ.
“Даље се каже (у изјави Борела) - овај договор оставља простор странама да траже одрживо решење за питање таблица у контексту нормализације односа, а позваћу представнике Београда и Приштине у Брисел, у наредним данима, око следећих корака”, рекао је Вучић.
Овде за нас ништа није било проблематично, али очигледно да је неко други желео сукобе и да их планира месецима, нагласио је председник Србије, и констатовао да нису случајно специјалне јединице полиције послате на четири места, међу којма и пут Србица-Зубин поток.
Вучић је пренео и да је сам рекао да може да се разговара о свему, о свим темама, и да се зна шта је за Београд црвена линија - УН, али да се мора имплементирати све што је већ потписано и што је на снази.
Председник Србије је данас у Бриселу присуствовао хитном састанку на високом нивоу у оквиру дијалога Београда и Приштине. Након састанка у укључењу за медије рекао је да никакав договор није постигнут и да су пред српском страном тешки дани. Навео је да је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ тражио да приштинска страна не примењује казне, а да ми не издајемо нове таблице КМ.
Бриселски преговори били су тема емисије Свет са Спутњиком:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала